Підписка про виїзд

09.04.2013

Владна парламентська більшість не збирається йти на поступки у ставленні до легітимності законів, ухвалених на «виїзному» засіданні на вулиці Банковій. «Я закони, які були прийняті, підпишу, і відправлю Президенту на затвердження», — заявив в інтерв’ю каналу «Інтер» Голова ВР Володимир Рибак.

«Регіонали» доводять, що новий Регламент ВР дає депутатам право збиратися й голосувати будь–де, а не тільки в сесійній залі. Інша річ, що кількість учасників такого засідання потрібно офіційно засвідчити, а «більшовики» не допустили на Банкову 6–8 членів лічильної комісії від меншості. Оцінивши телекартинку, опозиція говорить про 182 учасники засідання, яке «дерибанило» бюджетні кошти, а не 244, як стверджує влада.

До речі, серед низки ухвалених законів був і скандальний тендерний законопроект №0884. За ним у систему держзакупівель вмонтовується додаткова норма щодо кваліфікаційних вимог до учасників торгів. «На практиці це означає появу цілком легального способу відмови незручним компаніям в участі в закупівлях через нібито їх невідповідність вимогам», — зазначає громадський діяч Олексій Хмара.

Спікер Рибак прогнозує, що на наступному пленарному тижні — із 16 квітня — парламент буде працювати, якщо не хоче розпуску й нових виборів. «Питання можна вирішувати по–різному. Або депутати повинні знайти в собі сили і саморозпуститися, раз не знаходять контакту. Це перший варіант... Не треба чекати, коли президент розпустить цей парламент», — каже Голова ВР.

Тим часом із дивним листом звернулася до Віктора Януковича Юлія Тимошенко. «Не імітуйте, а знаходьте компроміси для виходу з кризи» — такий заголовок її послання з харківської лікарні «Укрзалізниці», розміщеного на сайті БЮТ.

Тимошенко кається за свою участь у сесійному засіданні Верховної Ради в Українському домі в 2000 році, називає ті події «переворотом», який тепер повторюється. «Я раз звертаюся до вас, Вікторе Федоровичу, з порадою не повторювати ту помилку та невідкладно особисто втрутитися в кризову ситуацію, яка склалася у Верховній Раді. Ні за яких обставин не підписуйте незаконно розглянуті вашою парламентською більшістю законопроекти, хто б вам цього не радив робити. Як тільки поставите під цими законопроектами свій підпис, ви принизите себе та саму посаду Президента України», — пише Тимошенко. Її наступні слова зовсім не схожі на позицію незламної опозиціонерки: «Це той момент, коли ви зможете почати підніматися на рівень Лідера країни. Негайно зберіть загальнонаціональний «круглий стіл», запросіть на нього всіх позафракційних депутатів, делегації від всіх парламентських фракцій та допоможіть їм знайти компроміси у всіх конфліктних питаннях, які призвели до важкої парламентської кризи. Але не імітуйте знаходження компромісів, а реально знаходьте їх. Якщо ви досягнете порозуміння з усіма парламентськими фракціями, ви тим самим зробите прогрес у налагодженні стосунків з народом, доля якого зараз довірена вам».

Що це — острах за ще більшу узурпацію влади Януковичем через розпуск ВР і референдум? Чи згода йти на якісь поступки владі, зберегти своє здоров’я, вийти з ув’язнення слідом за Луценком? Політологи замислилися...

 

СПРАВИ ПАРТІЙНІ

Фракція «Батьківщина» винесла вотум довіри Арсенію Яценюку як своєму керівнику. Голосування з цього приводу відбулося в п’ятницю.

За даними джерела «Української правди», за Яценюка 78 осіб, утрималися — троє (сам Яценюк, а також Анатолій Гриценко та Василь Кравчук).

При цьому Гриценко не вважає «тушкою» свого соратника Олега Канівця, який вийшов із фракції напередодні. Гриценко попереджає, що він може вийти із фракції «Батьківщина» і взагалі відмовитися від мандата народного депутата, «якщо вожді опозиції й надалі лише імітуватимуть боротьбу, прийматимуть одноосібно (без обговорення з депутатами) рішення, наслідком яких є втрата довіри людей і маргіналізація опозиції».

«Тушка» Валерій Немилостивий заявив, що складе мандат народного депутата, якщо те саме зробить і Яценюк. А «тушка» Андрій Табалов — що повернеться в «Батьківщину», якщо Яценюк не буде там головою.