Не заплатиш — не вторгуєш

04.04.2013
Не заплатиш — не вторгуєш

До баристів на станції метро «Шулявська» учора правоохоронці не мали жодних претензій. Тому що «свої»? Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

Укотре за рік міліція намагається заборонити діяльність пересувних автокав’ярень. Уперше законна діяльність кав’ярень на колесах була поставлена під сумнів ще під час проведення «Євро–2012», коли власникам пропонували надати їхнім транспортним засобам статус МАФів. Утім підприємці виступили проти, адже це призвело б до втрати їхньої мобільності. Класифікація ж таких автокав’ярень як автомобільний засіб дає велику свободу дій і просте оформлення.

Після нового року, кажуть торговці, Київміськдержадміністрація не видала жодного дозволу на таку діяльнiсть. А поки підприємці домовляються з КМДА, правоохоронці продовжують вилучати кавове обладнання. Так, 13 березня співробітники Шевченківського райуправління міліції конфіскували все обладнання і чайно–кавову продукцію приватного підприємця Віталія Бяльського. «Свої дії молодший сержант Кушнір мотивував відсутністю дозволу КМДА №914 (торгівля кавою з автокафе), згідно з яким автокав’ярні нібито включені в перелік засобів пересувної роздрібної торгівлі. Тоді як насправді в документі згадуються автокафе, авторозвозки, але аж ніяк не термін «автокав’ярня» чи, скажімо, «мобільна кав’ярня». Жодного слова про «торгівлю з автомобіля» там немає!», — обурюється «УМ» бариста Максим Марчевський.

«Це вже другий випадок втручання правоохоронців під головуванням міліціянта Бондаренка. 13 грудня було складено ідентичний протокол щодо іншого баристи автокав’ярні, яка також належить підприємцю Бяльському, але без вилучення майна. Тоді Шевченківський райсуд вирішив, що власник повинен заплатити штраф або ж віддати обладнання. Проте 20 лютого Київський апеляційний суд постановив, що кав’ярня на колесах має всі дозволи і жодним чином не порушує розпорядження КМДА», — пояснює «УМ» заступник голови правління Асоціації мобільних кав’ярень Олексій Бусаєв.

Про існування такого судового рішення, каже «УМ» постраждалий підприємець Віталій Бяльський, працівники Шевченківської міліції знають достеменно, оскільки воно стосується саме їхніх дій: «Проте повторно склали протокол, конфіскувавши обладнання й проігнорувавши висновки апеляційної інстанції». «Я розумію, що пан Бяльський зацікавлений, щоб його машина працювала і приносила прибуток. Може, він вважає свій автомобіль якимось ноу–хау, але цей транспортний засіб працює не тільки на виготовлення, а й на продаж кави та чаю, тому підпадає під перелік, зазначений у розпорядженні КМДА», — переконує «УМ» заступник начальника територіального відділу Шевченківського райуправління міліції в місті Києві Ярослав Бондаренко.

«Це особиста неприязнь, яка базується на факті відмови від «кришування» міліції. У тих, хто перебуває під її «крилом», вони навіть документів не просять. Ми ж оформили увесь пакет, маємо сертифікат на свою продукцію, висновки СЕС. Про вибірковість дій свідчить хоча б те, що власник сусідньої машини приватний підприємець Абадзинський теж виграв апеляцію в аналогічній справі й нині спокійно торгує», — дивується Віталій Бяльський. Ярослав Бондаренко цього пояснити не може: «Та ми інколи вилучаємо апарати одразу в трьох таких підприємців. Їм заборонено стояти біля метрополітену».

Водночас у тому ж Шевченківському районі столиці біля станції метро «Шулявська» вчора «УМ» нарахувала принаймні п’ять автокав’ярень, які працюють без претензій із боку співробітників міліції. «Приміром, я щоранку роблю безкоштовно патрульним каву, тому мене не чіпають. Інші ж платять, бо тільки так зможуть заробити хоч якусь копійку. Тому потрібні гроші на ліки, в іншого — діти і сім’я, яку треба якось прогодувати. Люди стоять у мороз за смішні гроші не від доброго життя чи покращення, а елементарно хочуть їсти», — каже «УМ» бариста на «Шулявці», який попросив не називати його.

А тим часом Віталій Бяльський уже подав скарги до прокуратури, органів внтурішньої безпеки та комітету Верховної Ради. «Раджу всім, чиї права порушують співробітники міліції, вчинити так само. Ми маємо відстояти свої законні права», — додає він.

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Ігор Михалко,
речник столичної міліції:

— Якщо підприємці мають необхідні дозволи, є відповідне судове рішення, то дії працівників міліції можна розцінювати як незаконні. Якщо ніхто зі споживачів такої кави не звертався зі скаргами, усі санітарні норми в порядку, то підприємцям слід звертатися до прокуратури, адже порушуються їхні права.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>