Лелеки ще принесуть щастя

26.03.2013
Лелеки ще принесуть щастя

«Необізнані» зі штормовими попере­дженнями рятувальників, лелеки повернулися з теплих країв на Прикарпаття, керуючись століттями апробованим графіком, i несподівано для себе опинилися в епіцентрі негоди. На щастя, люди не кинули птахів напризволяще.

Першими на сполох забили мешканці придністровського села Нижнів, у полі біля якого замерзало близько сотні лелек. З обважнілими від снігу крилами вони не могли літати, потерпаючи від холоду й голоду. Працівники місцевого осередку УТМР та їхні односельчани від минулої п’ятниці й досi підгодовують бузьків, що потрапили в біду, зерном та харчовими відходами, хоча інколи це зробити непросто, позаяк птахи час від часу змінюють дислокацію. Чотирьох лелек з ознаками обмороження нижнівчани взяли додому, аби відігріти та нагодувати.

У подібну халепу на вихідних втрапили близько півсотні пернатих поблизу розташованого північніше Нижнева селища Бовшів. «Якраз їдемо їх годувати, — розповів «УМ» заступник директора Галицького національного природного парку з наукової роботи, керівник центру реабілітації диких тварин Володимир Бучко, якого телефонний дзвінок застав учора опівдні в салоні УАЗа. — Чималі групи перелітних птахів, якщо серед них немає травмованих чи обморожених, зайвий раз не варто турбувати, а ось підгодувати їх за нинішніх складних погодних умов доречно. Варто також повідомити про великі скупчення пернатих природоохоронні органи чи підрозділи служби з надзвичайних ситуацій».

Потерпають лелеки i на Тернопiльщинi. Клич «Рятуймо лелек!», кинутий в інтернет–мережах кимось із небайдужих, знайшов підтримку. Відтак тернопiльськi користувачі почали виставляти на сайти повідомлення про місця дислокації лелечих зграй, а також практичні поради щодо того, як зігріти і нагодувати птахів.

Завдяки таким повідомленням члени громадської організації «Ноїв ковчег» знайшли лелек на річці Серет між селами Івачів та Плотича, біля Горинки в Кременецькому районі та на 20–му кілометрі траси Тернопіль—Чортків. Для порятунку птахів від голоду «ноївці» роблять своєрідні годівнички з поліетиленових сіток, наповнюють їх вареною картоплею, змішаною з мойвою, подрібненими риб’ячими головами та нутрощами риб, хлібом. Відтак прив’язують їх до гілок дерев чи нанизують на високі палиці, щоб їжу не замітало снігом.

Також природозахисники радять при можливості насипати солому чи сіно в місцях скупчення птахів — так їм буде легше зігрітися.

  • Як сніг на голову!..

    Таких страшних снігопадів о цiй порi року в Україні не було більш як століття, звітує директор «Укргідрометцентру» Микола Кульбіда. У середньому по країні випало за день 40—50 мм опадів. Можливо, надзвичайність ситуації є певною мірою виправданням тієї розгубленості, яку продемонструвала влада, і насамперед у Києві. Дивно, хоч рясних снігопадів синоптики не обіцяють у найближчі дні, але столичний голова міськдержадміністрації Олександр Попов позавчора оголосив, що надзвичайний стан продовжено до п’ятниці. Це означає тільки одне: комунальних ресурсів у Києва вкрай мало, а ще менше — організаційних здiбностей грамотно керувати ними і тими додатковими технічними засобами, які «позичили» на час негоди у Міністерства оборони та Держслужби з надзвичайних ситуацій. Негода підмочила репутацію столичного очільника (втім, якщо вибори мера таки не відбудуться найближчого літа, то про це буде забуто).

    Постає низка запитань і до «Укргідрометцентру», який прогнозував силу опадів удвічі меншу, ніж випало насправді. Утім як би там не було, але на тлі інших регіонів, зокрема західних областей країни, які вже «призвичаїлися» до боротьби з березневими заметами, Київ виглядає просто–таки ганебно.

    Тим часом снігопади припинилися — дають можливість рятувальникам працювати в уже не настільки екстремальних умовах. За даними Держслужби з надзвичайних ситуацій, станом на вчора загалом по країні було розчищено всі дороги державного та обласного значення, поновлено подачу електроенергії у більшість iз близько 600 «відрізаних від світла» населених пунктів. До вчора без електрики залишалося ще 161 село.

    Стихія зіпсувала канікули дітям, адже тільки «на підступах» до Києва рятувальники визволили зі снігового полону п’ять автобусів зі школярами, які їхали до столиці на екскурсію, але, звісно, змушені були повернути додому. Наприклад, два такі автобуси стояли в корці на Житомирській трасі понад 12 годин!

    Сніговії зіпсували і ЗНО майбутнім випускникам. У Міносвіти заспокоюють: учням, які через негоду не змогли дістатися до пунктів пробного тестування, буде виділено інший день. У міністерстві кажуть, що регіональні центри оцінювання якості освіти зв’яжуться з кожним зареєстрованим учасником особисто та повідомлять, коли і де він зможе пройти пробне ЗНО. >>

  • Білий апокаліпсис

    У вихiднi Київ став справжнісінькою декорацією постапокаліптичного фільму. Тут менш ніж за добу випала місячна з лишком кількість опадів. За повідомленнями «Гідрометцентру», такого сніговію не було вже століття. І якщо столична влада не виявила розторопності в боротьбі з попередніми снігопадами, то цей — рекорд століття — вона зустріла, здається, цілковитою бездіяльністю. >>

  • Коли все це розтане...

    Маси снігу, які «осіли» в Україні, швидко не розтануть, заспокоює директор «Укргідрометцентру» Микола Кульбіда. До речі, завдяки такій великій кількості снігу потепління не буде таким відчутним. Стабільне тепло, за прогнозами синоптиків, прийде лише у першій п’ятиденці квітня. А «покращення» наставатиме з 30 березня. «Температура більш–менш суттєво підвищуватиметься, але ми не чекаємо стрімкого зростання температури, — каже пан Кульбіда. — Все–таки це буде повільний процес». >>

  • «Небезпека лише додала мені сил»

    Іменний годинник, великий торт у формі футбольного м’яча та почесну грамоту особисто вручив чотирнадцятирічному підлітку з села Токарівка начальник управління МНС у Херсонській області Віталій Кропивницький. Його тезка, дев’ятикласник Віталій Коломієць, ризикуючи життям, зумів витягти з палаючого будинку чотирьох людей: 83–річну бабусю, дво– та трирічного полемінників, а також допоміг вийти 21–річній сестрі. Тепер Віталика номінують на звання «Герой–рятівник року». >>

  • «Нас крутило, немов у м’ясорубці»

    Як повідомили iнтернет–джерела, приблизно опівночі з 31 серпня на 1 вересня під Дніпродзержинськом сталася страшна аварія, внаслідок якої мікроавтобус із людьми тричі перевернувся. Двоє пасажирок загинули.

    Проте, як вдалося з’ясувати автору цих рядків, все сталося не зовсім так. І насамперед — місце аварії «під Дніпродзержинськом» не можна назвати навіть з натяжкою. Біда сталася на шляху з міста Прометея — під віадуком автомагістралі Кривий Ріг — Дніпропетровськ, на яку «Мерседес–спринтер» мав вирулювати, здійснивши лівий поворот. Однак авто у поворот не вписалося і покотилося шкереберть, тричі перевернувшись. >>

  • Двічі в одну річку не ввійдеш?

    Жахлива повінь на Західній Україні, яка зруйнувала тисячі будинків, мостів, доріг, забравши людські життя, й досі нагадує про себе незакінченим будівництвом, моральними й матеріальними збитками, людськими трагедіями. Про наслідки повені та хід ліквідації липневої стихії періодично звітують керівники області та інші відповідальні особи. Незважаючи на вагомі успіхи в царині ліквідації, ще залишається багато недоробленого і недофінансованого. >>