Чи закриється кіпрська «пральня»?

Чи закриється кіпрська «пральня»?

Прихильники кіпрської опозиції вчора вітали свого кандидата Нікоса Анастасіадіса з виходом у другий тур президентських виборів. Хоча опитування та екзит–поли свідчили, що 66–річний правоцентрист, засновник опозиційної партії «Демократичний збір», може перемогти вже в першому турі з результатом приблизно 51,5%. Але він здобув тільки трохи більше 46% і найближчої неділі змагатиметься за посаду президента з комуністом, екс–міністром охорони здоров’я Ставроа Маласом. Після першого туру він значно відстав від лідера, здобувши 26,9% голосів.

Кандидат без несподіванок

Кандидат без несподіванок

Вірменія вчора обирала президента. Із 3,3 мільйона мешканців країни правом голосу наділено 2,5 мільйона громадян, яким належало поставити позначку навпроти одного з семи кандидатів. Інтернет–портал «Кавказький вузол», опитавши вірменських політологів, зробив загальний висновок: цього разу виборча кампанія проходила вкрай пасивно. У країні не відбувалося масових мітингів, оскільки суперники чинного президента, лідера правлячої Республіканської партії Вірменії Сержа Саркісяна, не мали достатніх ресурсів, а населення ставилося до виборчої боротьби інертно. Деякі відомі кандидати від опозиції взагалі відмовилися брати участь у виборах, щоб не освячувати заздалегідь відрежисоване дійство переобрання Саркісяна на новий термін. З огляду на ситуацію, місцевих оглядачів більше цікавить не те, хто стане главою держави (згідно з соціологічними опитуваннями, Саркісяна підтримує 70% електорату), а що новий–старий президент робитиме з глибокою кризою, в яку завів країну за роки перебування при владі.

Живий і усміхається

Живий і усміхається

Мешканці Венесуели вперше за два місяці, відколи він вирушив на Кубу лікуватися, побачили свого президента Уго Чавеса. Щоправда, лише на фото, офіційно оприлюднених владою. Першим їх продемонстрував в ефірі державного телебачення Венесуели зять Чавеса, міністр у справах науки і технологій Хорхе Арреаса. Глава держави лежить на лікарняному ліжку в оточенні двох своїх дочок. На одній із фотографій він читає газету Комуністичної партії Куби Granma за 14 лютого — щоб ні в кого не виникло сумнівів, що це справді свіжі кадри. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, міністр інформації Венесуели Ернесто Вільєгес уточнив, що президентові поки що важко говорити, оскільки він дихає переважно через інтубаційну трубку. Напередодні віце–президент Ніколас Мадуро, якого Чавес назвав своїм наступником «у разі непоправного», заявив, що останній етап лікування глави держави був «надзвичайно складним». Мадуро регулярно літає до Гавани навідувати хворого.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Уральський метеоризм

Уральський метеоризм

Ранок минулої п’ятниці запам’ятається мешканцям Челябінської області надовго. О пів на десяту за місцевим часом над кількома містами на Уралі зі свистом пронеслася вогненна куля, залишаючи по собі широкий слід. Епіцентром подій виявився Челябінськ. На ходу висловлюючи припущення, що б це могло бути — «упав літак», «ракета з полігону відхилилася від курсу», «це ядерна бомба і всі ми помремо», — люди вибігали на вулиці з приміщень, знімаючи цікавинку на мобільні телефони. Ці відео, викладені в інтернеті, супроводжуються добірною лайкою, особливо після того, як землю струсонув потужний вибух, і на авторів зйомок посипалося скло з вибитих шибок.

Переконавшись, що про ядерну атаку не йдеться, челябінці заговорили про метеоритний дощ. На таку думку наштовхували масштаби завданих небесним явищем руйнувань — шибки повилітали в будинках, розташованих за кілька десятків кілометрів один від одного, на різних околицях міста. У самому Челябінську найбільше пошкоджено одну з будівель цинкового заводу, де завалилася ціла стіна й частина даху, і льодовий палац, у якому обвалилася балка, що підтримувала стелю. Ніхто не постраждав лише дивом — на льоду саме тренувалася дитяча секція фігуристів, але всі вони перебували в іншому кутку арени. Учнів шкіл та студентів навчальних закладів, де також повибивало скло з багатьох вікон, відпустили додому.

По медичну допомогу звернулося майже 1200 осіб, переважно з порізами від розбитого скла та забоями. Більшість із них, обробивши й перев’язавши їм рани, лікарі відпустили додому. 48 людей, у тому числі 13 дітей, довелося госпіталізувати. Двоє постраждалих перебували в тяжкому стані, проте нині їх життю вже нічого не загрожує.

Всі статті рубрики