Чи закриється кіпрська «пральня»?

19.02.2013

Прихильники кіпрської опозиції вчора вітали свого кандидата Нікоса Анастасіадіса з виходом у другий тур президентських виборів. Хоча опитування та екзит–поли свідчили, що 66–річний правоцентрист, засновник опозиційної партії «Демократичний збір», може перемогти вже в першому турі з результатом приблизно 51,5%. Але він здобув тільки трохи більше 46% і найближчої неділі змагатиметься за посаду президента з комуністом, екс–міністром охорони здоров’я Ставроа Маласом. Після першого туру він значно відстав від лідера, здобувши 26,9% голосів.

Обидва політики за складних економічних обставин в країні обіцяли кіпріотам попросити позику у Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду. Натомість колишній глава МЗС Йоргос Лілікас, який посів третє місце з 25%, засуджував впадання Кіпру в залежність від міжнародних кредиторів.

Новий президент керуватиме країною в непростий час. За офіційними даними, грошей у державній скарбниці Кіпру вистачить лише до кінця березня, тож єдина надія — на міжнародну позику щонайменше в розмірі 17,5 млрд. євро.

До кризи єдиної європейської валюти Кіпр був туристичним раєм, та й фінансове життя, завдяки офшорній зоні, там вирувало на повну. Тепер же країна опинилася на межі банкрутства. Безробіття становить 15%, а розмір державного боргу сягнув 85% від ВВП. Ще п’ять років тому цей показник тримався на рівні 50%.

Те, що в кіпрському офшорі «відмивають» гроші російські та українські олігархи, вже давно не є таємницею. Але прохання Кіпру про позику змусило Брюссель жорстко відреагувати на цю ситуацію. Міністри фінансів єврозони хочуть спершу перевірити масштаби «відмивання» коштів, і лише за результатами цієї перевірки країна може розраховувати на подальшу грошову допомогу.

На останньому засіданні Єврогрупи — неформального об’єднання 17 міністрів фінансів єврозони — на якому вперше головував новий керівник, нідерландець Єрун Дейсселблум, питання допомоги Кіпру взагалі не стояло на порядку денному. Перед тим, як ухвалювати якісь рішення, Єврогрупа очікує на результат президентських виборів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>