Уральський метеоризм

19.02.2013
Уральський метеоризм

Ранок минулої п’ятниці запам’ятається мешканцям Челябінської області надовго. О пів на десяту за місцевим часом над кількома містами на Уралі зі свистом пронеслася вогненна куля, залишаючи по собі широкий слід. Епіцентром подій виявився Челябінськ. На ходу висловлюючи припущення, що б це могло бути — «упав літак», «ракета з полігону відхилилася від курсу», «це ядерна бомба і всі ми помремо», — люди вибігали на вулиці з приміщень, знімаючи цікавинку на мобільні телефони. Ці відео, викладені в інтернеті, супроводжуються добірною лайкою, особливо після того, як землю струсонув потужний вибух, і на авторів зйомок посипалося скло з вибитих шибок.

Переконавшись, що про ядерну атаку не йдеться, челябінці заговорили про метеоритний дощ. На таку думку наштовхували масштаби завданих небесним явищем руйнувань — шибки повилітали в будинках, розташованих за кілька десятків кілометрів один від одного, на різних околицях міста. У самому Челябінську найбільше пошкоджено одну з будівель цинкового заводу, де завалилася ціла стіна й частина даху, і льодовий палац, у якому обвалилася балка, що підтримувала стелю. Ніхто не постраждав лише дивом — на льоду саме тренувалася дитяча секція фігуристів, але всі вони перебували в іншому кутку арени. Учнів шкіл та студентів навчальних закладів, де також повибивало скло з багатьох вікон, відпустили додому.

По медичну допомогу звернулося майже 1200 осіб, переважно з порізами від розбитого скла та забоями. Більшість із них, обробивши й перев’язавши їм рани, лікарі відпустили додому. 48 людей, у тому числі 13 дітей, довелося госпіталізувати. Двоє постраждалих перебували в тяжкому стані, проте нині їх життю вже нічого не загрожує.

 

Як 30 Хіросім

Згодом науковці уточнили: про метеоритний дощ не йдеться. Усі ці руйнування спричинив один–єдиний болід, що вибухнув над Уралом. (Болідом називають дуже яскравий метеор, який залишає по собі довгий шлейф. А метеорит — це тіло, що вже впало на землю).

Силу вибуху НАСА оцінює до 500 кілотонн у тротиловому еквіваленті — це приблизно в 30 разів більше, ніж потужність бомби, скинутої на Хіросіму. Космічне тіло вагою близько 10 000 тонн і діаметром 15–17 метрів (знову–таки, за оцінкою Національного космічного агентства США) увійшло в атмосферу зі швидкістю 64 000 км/год. і розірвалося на висоті від 30 до 50 кілометрів над земною поверхнею, залишивши за собою в небі 480–кілометровий завдовжки «хвіст».

Для ліквідації наслідків візиту космічного гостя уряд Росії створив спеціальну комісію, яку очолив міністр надзвичайних ситуацій Володимир Пучков. За попередніми підрахунками, лише в Челябінській області завдані метеоритом збитки сягають щонайменше мільярда рублів. Упродовж минулих вихідних в регіоні кипіла робота, до якої було залучено понад 24 тисячі людей. Але на те, щоб вставити всі шибки й відремонтувати пошкодження, все одно знадобиться не менше тижня.

Знайшлися й ті, хто виніс із вибуху боліда комерційну вигоду: виробники пластикових вікон. Річ у тім, що такі вікна від метеорита майже не постраждали, на відміну від старих дерев’яних, в яких багато де навіть рами повипадали. Тепер область переживає справжній бум вставляння пластикових «євровікон».

Регіональна влада пообіцяла компенсувати вартість ремонтних робіт усім постраждалим домогосподарствам, яких кілька тисяч. Щоправда, за словами губернатора Михайла Юревича, оскільки Челябінська область — дотаційна, то для виплати компенсацій місцевій владі доведеться брати в банках кредити.

Нема і сліду на землі...

Представник відділу НАСА з дослі­дження метеорних тіл Білл Кук називає челябінський болід найбільшим за останні сто років, з часів вибуху загадкового Тунгуського метеорита. Небесне тіло, яке в червні 1908 року з потужністю 40–50 мегатонн (тобто у сто разів більшою, ніж болід над Челябінськом) вибухнуло в районі річки Підкам’яна Тунгуска, залишило після себе небачені руйнування. У тайзі на площі понад 2000 кв. км повалило дерева, загинуло багато тварин, звук вибуху було чути за 800 км від його епіцентру, а вибухову хвилю, яка кілька разів обігнула Землю, було зафіксовано лабораторіями в різних кінцях світу. І при цьому жодна експедиція й досі не знайшла жодних слідів ні самого тіла, ні бодай кратера, який мав залишитися від його падіння.

Пошуки уламків челябінського боліда спершу також не дали результатів. Версію про те, що метеорит упав в озеро Чебаркуль, на якому утворилася підозріла кругла велика ополонка, відкинули вчені — аналіз води не дав жодних відхилень від норми, без яких би не обійшлося в разі падіння космічного тіла. Відкнули — й оголосили про завершення пошуків метеорита в озері. Проте в неділю ввечері інформація змінилася: група співробітників Уральського університету не лише виявила навколо ополонки дрібні частки позаземного походження, а й з упевненістю заявила: метеорит там, в озері. І він не залізний, як вважалося раніше, а кам’яний. При цьому науковці спрогнозували, що тепер челябінське явище отримає офіційну назву «метеорит Чебаркуль».

Інтернет–гумор: «валентинка» від позаземних цивілізацій і Путін на «хвості»

Уже через годину після падіння челябінський метеорит став головною зіркою російського інтернету. Креативні користувачі всесвітньої мережі цілу п’ятницю змагалися в тому, хто дотепніше «відфотожабить» («творчо опрацює») фотографії з Челябінська. На метеорний слід у небі «садили» Володимира Путіна, домальовували до нього чудовиськ на триногах із «Війни світів» Герберта Уеллса і пташок із популярної гри «Енгрі бьордз», жартували з приводу оригінальної «валентинки», із запізненням надісланої з космосу інопланетянами, кликали на поміч Брюса Уїлліса, який єдиний може врятувати світ від Армагеддону. Згадали й про обіцяний на 21 грудня 2012 року кінець світу — мовляв, болід «планувався» саме на цю дату, але його доставку доручили Пошті Росії, тому «посилочка» запізнилася й не спрацювала належним чином з огляду на вичерпаний термін давності.

В українському сегменті всесвітнього павутиння жартів з приводу челябінського боліда теж не бракувало. Щоправда, переважно сумних — мовляв, траєкторія в нього була якась неправильна, «це мало бути Межигір’я, а не Челябінськ».

І лише пошуковій системі «Гугл» не пощастило. На 15 лютого вона підготувала спеціально змінений логотип, на якому друга літера «g» в слові Google «тікає» від астероїда, що падає на неї згори. «Гуглівці» мали на увазі давно очікувану подію: наближення до землі астероїда, який мав пролетіти біля нашої планети в ніч на суботу. Проте картинку одразу почали асоціювати з російським метеоритом, і з поваги до постраждалих уральців пошуковик за кілька годин змінив свою стартову сторінку на звичайну.

 

ГОСТІ З КОСМОСУ

Найвідоміші метеорити за останні 25 років

Як стверджують учені з Астрофізичного інституту Оттави (Канада), щороку на Землю випадає загалом близько 21 тонни позаземного каменюччя–залізяччя вагою від кількох грамів до 1 тонни. У 92,8% випадків це кам’яні метеорити, решта — залізні.

22 квітня 2012 р. над штатами Невада і Каліфорнія зі швидкістю 29 км/сек. промчало небесне тіло, яке вибухнуло в околицях озера Тако з потужністю 4 кілотонни у тротиловому еквіваленті. Було знайдено близько ста дрібних уламків, найбільший з яких важить 205 г. Аналіз уламків показав, що метеорит, який за назвою місцевості падіння «охрестили» Саттер Мілл, з’явився на самому початку існування Сонячної системи.

11 лютого 2012 р. у китайській провінції Цинхай на площі 100 кв. км випало одночасно близько ста метеоритів. Найбільший зі знайдених важить 12,6 кг.

15 вересня 2007 р. в Перу біля озера Тітікака, неподалік кордону з Болівією, в землю врізався метеорит, на місці падіння якого утворився кратер із гарячою водою (з підземних джерел) діаметром майже 15 м і глибиною 5 м.

20 червня 1998 р. на бавовняному полі біля міста Куня–Ургенч у Туркменістані впав метеорит, вага найбільшого уламка якого становить 820 кг. Також було знайдено безліч дрібних уламків загальною вагою до 100 кг.

17 травня 1990 р. на поле радгоспу «Стерлітамакський» у Башкортостані впав залізний метеорит вагою 315 кг, утворилася вирва діаметром 10 м, завглибшки 5 м.

Найбільші метеорити на Землі

8 березня 1976 р. у китайській провінції Цзилінь випав найбільший за останні роки метеоритний дощ, який тривав 37 хв. Було знайдено понад 100 уламків, у тому числі один вагою 1,7 тонни — це найбільший із виявлених на Землі кам’яних метеоритів.

А найбільшим із залізних та взагалі всіх будь–коли знайдених позаземних тіл є метеорит Гоба в Намібії. 1920 року його випадково виявив у землі під час обробітку своєї ділянки поблизу міста Гротфонтейн місцевий фермер. Вважається, що залізна брила вагою 66 тонн упала на землю приблизно 80 тисяч років тому. Дивовижно, що такий величезний шмат металу не залишив у землі кратера, та й форму має незвичну як для метеорита — паралелепіпеда зі сторонами 2,7х2,7х1 м. Науковці вважають, що швидкість падіння метеорита була порівняно невеликою, тому він фактично «ліг» на землю пласким боком, замість врізатися в неї на значну глибину. При цьому, ймовірно, під час падіння брила, що складається на 84% із заліза, на 16% із нікелю та на 10% з інших металів, важила значно більше, але впродовж сторіч «схудла» внаслідок ерозії.

 

ВИЩЕ В НЕБІ

Просто збіг?

НАСА: астероїд, що пролетів очікувано близько від Землі, з Челябінським метеоритом не пов’язаний

О 21:25 п’ятниці за київським часом на відстані 27,7 тис. км від Землі (це майже в 14 разів ближче, ніж відстань до Місяця) пролетів астероїд 2012 DA14. За підрахунками НАСА, діаметр цього небесного тіла становить близько 45 м, вага — близько 130 тисяч тонн. Це найбільший об’єкт в історії аерокосмічних спостережень, який так близько підлітав до Землі. Водночас астрономи від початку наголошували, що жодної небезпеки для нашої планети астероїд не становить і зіштовхнутися з нею ніяк не може.

З огляду на вибух боліда над Челябінськом вранці того ж дня, коли до Землі наблизився астероїд 2012 DA14, НАСА поширила з цього приводу окрему заяву, в якій наголошує: нічого спільного ці два тіла між собою не мають, адже їхні орбіти кардинально відмінні. Тож ідеться лише про випадковий збіг.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>