Барселона проти Мадрида

Барселона проти Мадрида

Каталонія зробила ще один крок до здобуття незалежності від Іспанії. Щоправда, до омріяної мети цей крок її не надто наблизить. Адже ухвалена каталонським парламентом декларація, що проголошує цей автономний регіон «суверенним об’єктом», є, швидше, символічним, ніж юридичним актом. Проте цей документ створює прецедент і відкриває Каталонії шлях до проведення референдуму про відокремлення.

Перший загальнонародний

Перший загальнонародний

Сьогодні й завтра чехи в другому турі обиратимуть нового президента країни. Оскільки це перші прямі й вільні вибори глави держави на пам’яті переважної більшості мешканців Чехії, то під час виборчої кампанії емоції били через край.

«Вірусна» справа і НАСА дістала

«Вірусна» справа і НАСА дістала

Прокуратура США висунула обвинувачення трьом чоловікам iз країн Східної Європи, які з допомогою створеного ними комп’ютерного вірусу вламалися до більш як мільйона комп’ютерів у різних країнах світу, а здобуті персональні дані використали для викрадення з приватних банківських рахунків щонайменше 50 млн. доларів. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, такою злочинною діяльністю вони займалися впродовж 2005—2011 років, використовуючи троянський вірус під назвою Gozi. Прокуратура називає його одним iз найнебезпечніших в історії кібернетики.

Про Росію й ожиріння

Про Росію й ожиріння

Перший день Всесвітнього економічного форуму в Давосі майже повністю було присвячено Росії. Зрештою, РФ не лише залишається провідною ядерною державою та експортером нафти й газу, а ще й цього року головує у «Великій двадцятці». Та попри успіхи Москви на енергетичній світовій арені, під час обговорення в Давосі експерти, в тому числі нині опозиційний екс–міністр фінансів Росії Олексій Кудрін, напророкували нашому північному сусіду не надто райдужне майбутнє. Натомість прем’єр–міністр Дмитро Медведєв, позиції якого у владі дедалі блякнуть під натиском сильнішого партнера по кремлівському тандему Володимира Путіна, переконував міжнародну економічну спільноту, що песимізм щодо розвитку Росії недоречний.

Подушка безпеки для Путiна

Подушка безпеки для Путiна

Позавчора Держдума Росії прийняла в першому читанні законопроект, який може позбавити росіян права на прямi вибори губернаторів. Це сталося лише через рік після того, як виборцям РФ таке право надали з ініціативи попереднього президента Дмитра Медведєва. Тепер «путінська мітла» знову повертає «процес» у місцеві парламенти, де він буде більш контрольований владою.

Джєнь добри, пане Президент!

Джєнь добри, пане Президент!

Віктор Янукович потрапив до списку 170 найвідоміших... поляків, діяльність яких «виходить за межі Польщі». Такий перелік опублікувала організація Polski Network. Виявляється, у крові нинішнього Президента України, прізвище якого має білоруське походження, тече частка польської крові. У списку Янукович значиться як «український політик (Партія регіонів), науковець, професор економії та права; Прем’єр–міністр України у 2002—2005 і 2006—2007 роках; із 2010 року Президент України». Окремо зазначено, що Віктор Федорович «є противником офіційного визнання партизанів з УПА та ОУН» (в очах поляків це неабиякий плюс).

Всі статті рубрики