Про Росію й ожиріння

25.01.2013
Про Росію й ожиріння

Прем’єр–міністр РФ Дмитро Медведєв переконував учасників форуму, що Росії буде добре. Фото Рейтер.

Перший день Всесвітнього економічного форуму в Давосі майже повністю було присвячено Росії. Зрештою, РФ не лише залишається провідною ядерною державою та експортером нафти й газу, а ще й цього року головує у «Великій двадцятці». Та попри успіхи Москви на енергетичній світовій арені, під час обговорення в Давосі експерти, в тому числі нині опозиційний екс–міністр фінансів Росії Олексій Кудрін, напророкували нашому північному сусіду не надто райдужне майбутнє. Натомість прем’єр–міністр Дмитро Медведєв, позиції якого у владі дедалі блякнуть під натиском сильнішого партнера по кремлівському тандему Володимира Путіна, переконував міжнародну економічну спільноту, що песимізм щодо розвитку Росії недоречний.

Опинившись за дві з гаком тисячі кілометрів від впливу «старшого товариша», під надійним захистом сил безпеки, які традиційно посилено охороняють Давос, Медведєв вирішив нагадати про своє ліберальне реноме на Заході. І в інтерв’ю світовим виданням навіть припустив, що «Газпром» може втратити статус монопольного експортера російського «блакитного палива». Втім запевнення Дмитра Анатолійовича у покращенні бізнес–клімату, необхідності політичної конкуренції, модернізації влади та її найпершому зацікавленні в розкритті всіх обставин загибелі юриста Сергія Магнітського могли бути лише традиційною спробою переконати міжнародних інвесторів у тому, що вони можуть сміливо вкладати гроші в російські об’єкти. Власне, як припускають російські оглядачі, саме тому Путін і «делегував» на форум у Давосі Медведєва, адже реноме чинного президента Росії на Заході мало асоціюється з ліберальністю. Хоча віце–прем’єр Аркадій Дворкович, який супроводжував главу уряду, запевняв: ВВП не зміг приїхати до Швейцарії через надто завантажений графік.

Як повідомляє Бі–Бі–Сі, експерти в Давосі розглядали сценарії розвитку Росії через призму трьох факторів: залежності від цін на нафту, недостатнього розвитку інституційного середовища і соціальних процесів. Поки ціни на нафту високі, бюджет РФ має стабільне джерело наповнення. В разі ж їх падіння майбутнє російської економіки стане вкрай невизначеним. З іншого боку, це могло б посприяти проведенню реформ, які так необхідні Росії.

Зниження вартості енергоносіїв спрогнозували двоє з трьох експертів–доповідачів — Олексій Кудрін та професор Єльського університету Олег Цивінський. Натомість ректор Російської економічної школи Сергій Гурієв вважає, що нафта й надалі залишатиметься дорогою, завдяки чому російське населення і передусім середній клас багатітиме. Причому сам експерт свій сценарій також розцінює як песимістичний — мовляв, зростання доходів населення на тлі браку необхідних реформ може дати вельми несподіваний негативний сенсі ефект. Адже багатство, як і бідність, може спонукати до бажання політичних змін, хоч і з іншої причини — не витрачаючи сили на боротьбу за виживання, середній клас матиме їх на боротьбу за свої політичні права. І хтозна, чим усе це завершиться в умовах «путінської» Росії.

Після експертів на трибуну вийшов оптимістичний Дмитро Медведєв. І розгромив усі три сценарії «в пух і прах». Нагадавши, що після кризи 2008 року Росії також прогнозували далеко не райдужний шлях, а вийшло навпаки: країна швидко оговталася й «пішла вгору». На доказ цього прем’єр РФ нагадав цифри зростання ВВП, інвестиційних надхо­джень та інші позитивні показники.

Залежність російської економіки від цін на нафту, за словами Медведєва, теж перебільшена, адже «переважну частину зростання (економіки) останніми роками забезпечують не стільки нафтогазові доходи, скільки збільшення виробництва споживацьких товарів та послуг». «У перспективі наша політика має привести до значного розширення експорту продовольства, ми найбільша потенційно аграрна держава у світі. І на ринку інтелектуальних послуг», — підсумував російський прем’єр.

Як зазначає Lenta.ru, загалом виступ Медведєва залишив відчуття невизначеності: переконуючи, що з Росією все буде добре, він так і не пояснив, як саме уряд працюватиме на забезпечення цього «добра».

Попри увагу учасників форуму до цієї теми, «російське питання», зрозуміло, на форумі далеко не основне. Серед провідних тем — обговорення проблеми безробіття, валютної політики центробанків найбагатших держав світу, інвестиційної привабливості тих чи інших регіонів і навіть... ожиріння населення розвинених країн. Загальний висновок — на відміну від попередніх років, глобальна економіка дає значно менше приводів для занепокоєння, і навіть проблеми в єврозоні поступово втрачають гостроту завдяки розумній політиці Європейського центробанку.

 

НАШІ

Президент України Віктор Янукович, офіційний графік зустрічей якого в Давосі цього року був особливо «бідним», під час неформального засідання світових економічних лідерів запевнив у незмінності й пріоритетності європейського вектора України. Як повідомляє президентська прес–служба, глава держави у своєму виступі торкнувся питань геополітики, відносин між Україною, Росією та Європою в газовій сфері, а також подальшої співпраці України з Європейським Союзом.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>