Перший загальнонародний

25.01.2013
Перший загальнонародний

Виборча агітація Карела Шварценберга. Фото Рейтер.

Сьогодні й завтра чехи в другому турі обиратимуть нового президента країни. Оскільки це перші прямі й вільні вибори глави держави на пам’яті переважної більшості мешканців Чехії, то під час виборчої кампанії емоції били через край.

Позавчора ввечері відбулися телевізійні дебати кандидатів. 68–річний екс–прем’єр Мілош Земан і старший від нього на сім років глава чеської дипломатії Карел Шварценберг провели заключну дуель у студії комерційного каналу «Нова».

Минуле та вік обох кандидатів давалися взнаки. Земан, як звик ще за комуністичних часів, коли був партійним функціонером, чи з часів прем’єрства, стояв біля трибуни. Шварценберг, як і належить старшому за віком, та ще й аристократичного походження, провів діалог сидячи.

Мілош Земан кілька разів виклав «козирну карту» — мовляв, чинний президент Вацлав Клаус підтримав саме його. «Клаус є моїм багаторічним опонентом, а я шаную людей, які поважають осіб із відмінними поглядами. Ми чудово розуміємося», — вихваляв себе Земан. Шварценберг відповів, що це нагадує йому виступи мандрівного театру в малому містечку — у третій яві зала вже порожня.

Експрес–опитування телеглядачів відразу після дебатів вказало на мінімальну перемогу Земана, якого підтримали 50 відсотків, а Шварценберга — 46. Із цього можна зробити висновок, що результат виборів передбачити складно. Кандидати мають фактично рівні шанси. Свою справу повинні зробити окремі деталі й нюанси. А їх за період між двома турами назбиралося чимало. Обговорювали і національне походження кандидатів. Те, що князь Шварценберг прожив більшу частину життя в еміграції, кожен виборець оцінює також за своїм розумінням. Одні вважають, що таким чином політик «не просяк комунізмом», а інші — що пан Карел не дуже добре розуміє простих чехів.

У передвиборчій кампанії незмінно спливала третя особа — нинішній президент Клаус, обраний парламентом. Лунали голоси, що його варто віддати під суд за деякі вчинки, особливо за амністію перед виборами семи тисяч осіб (це третина в’язнів Чехії). Чеська Конституція дозволяє судити екс–президента за державну зраду. Частина суспільства впевнена, що Вацлав Клаус уникне відповідальності: емігрує з Чехії наступного ж дня після інавгурації нового президента. Його сестра та деякі інші члени родини віддавна мешкають у Швейцарії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>