Чи є життя після життя у ялинки?

15.01.2013
Чи є життя після життя у ялинки?

Простіше — викинути.

Свято закінчилося. Ялинка не потрiбна. Ідола, навколо якого ще вчора танцювали діти, ми викидаємо на смітник. Західний світ, де звикли бережно ставитися до всього живого, а також економити, на чому тільки можна, вже давно переробляє «відпрацьовані» ялинки. Або ж користується штучними — щоб берегти природу. У нас же, за даними екологів, лиш менше десятої частини ялинок після свят стають, так би мовити, на службу людям.

Проблема насамперед у тому, що ритуальні дерева, які відбули свою святкову місію, клопітно віддавати на переробку навіть у великих містах, годі й говорити про райцентри. Наприклад, у Києві існує лише кілька таких пунктів у житлових районах, де викинуті ялинки спеціальні агрегати перемелюють на тирсу, розповідає «УМ» Вікторія Сіренко, спеціаліст iз питань утилізації підприємства зі збору, заготівлі та переробці твердих побутових відходів МПП «Рада». Якщо такого пункту «з прийому ялинок» немає на житломасиві, де ви мешкаєте, можна замовити послугу в будь–якої компанії, що спеціалізується на утилізації. Але ж хто погодиться платити гроші замість того, щоб вийти з під’їзду і кинути засохле деревце «до ніг» сміттєвого бака?!

«Утилізація новорічних дерев, як й іншої деревини, відбувається в спеціальних подрібнювачах, які перетворюють ялинки на тирсу. Тріски потім використовують для опалення, як добрива, — каже пані Сіренко. — Перероблені ялинки також використовують як спеціальний настил для тварин у зоопарках».

До слова, кілька років тому хвою з викинутих сосон згодовували тваринам у столичному зоопарку. «УМ» писала свого часу, що нею із задоволенням ласував тепер уже покійний улюбленець малечі слон Бой. Проте нині звіринець відмовився від такої практики. Як пояснив одному з видань голова профспілки Київського зоопарку Сергій Григор’єв, відпрацьовані ялинки не згодовують тваринам, тому що вони висохли, можуть містити непритаманні живій сосні речовини. Твердження, може, й суперечливе, але це факт — зоосад не хоче годувати парнокопитних і нового слона «несвіжими» ялинками. Натомість адміністрація не проти отримати в дар від реалізаторів непродані до Нового року дерева. Та... ніхто не запропонував. «Я пропонував цього року влаштувати нашим годованцям новорічне свято — встановити у вольєри живі ялинки, прикрашені яблуками. Але ідею відхилили», — каже пан Григор’єв.

Між тим у столиці, та й загалом по країні, тонни ялинок, зрубаних до свят, так і не були продані. Яка їхня доля? Вогнище або смітник. За даними Комітету з лісових ресурсів, до цьогорічного свята в Україні було вирубано близько 1 млн. ялинок, iз них приблизно 100 тисяч прибули на продаж до Києва. Частка непроданого — приблизно десять відсотків, тобто майже 10 тисяч деревець.

А от у Чернівцях та ще в кількох обласних центрах головну міську ялинку не утилізують, а використовують «для діла». «Велику ялинку ми розпилюємо на дошки і використовуємо їх для потреб господарства: ремонтуємо лавки, наприклад. Гілками ж з маленьких ялинок накриваємо землю, на якій вирощуємо квіти: ялинкове гілля допомагає у холодну пору краще зберігати вологу», — розповіли «УМ» у Чернівецькому міському комунальному тресті зеленого господарства та протизсувних робіт.

Мерії міст насправді не так переймаються застосуванням відпрацьованих ялинок, екологічно «правдивої» сировини, як тим, щоб викинуті дерева не накопичувалися у дворах і не «плодили» додаткові смітники. Спалювати ялинки двірникам категорично заборонено. Хоч у малих містах так і роблять. «Ми викликаємо спеціальний транспорт і здаємо ялинки компаніям. А куди вже вони їх відвозять — то не наша справа. Мабуть, на міський смітник», — розповіли «УМ» в одному з ЖЕУ столиці. Цього року столична міськдержад міністрація пригрозила штрафами тим підприємцям, у кого на «балансовій» території виявлять «завалящі» ялинки. Як повідомила нещодавно прес–служба КМДА, згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення, за неприбрані новорічні дерева загрожує штраф від 20 до 100 неоподаткованих мінімумів, тобто в межах 360–1700 гривень.

Попри те, що всі знають, яка сумна доля чекає на живу ялинку після новорічної гулянки, українці не поспішають масово використовувати штучні ялинки. За опитуванням, яке провела «УМ» серед сотні осіб, лише п’ятеро використовували штучну ялинку.

ЇХНІЙ ДОСВІД

Асоціація новорічних ялинок Америки створена ще 1935 року. Вона піклується про переробку ялинок на дерев’яні вироби, папір та навіть наповнювач для котячого туалету. У Сан–Дієго, наприклад, жителів міста просять залишати ялинки біля будинків, звідти їх безкоштовно звозять в 16 центрів переробки, що існують у місті, і перетворюють на  захисне покриття для ґрунту чи компост.

Подібні пункти прийому діють у всіх країнах Старого Світу. В більшості країн, зокрема, Великій Британії, для тих, хто не встигає (чи не бажає) привезти новорічне деревце самостійно, передбачена безкоштовна послуга виклику сміттєвої машини додому. У Північній Європі взагалі не пропадає жодна тріска: у Швеції та Фінляндії ялинки переробляють на меблевих фабриках і використовують для виробництва косметики або спалюють у міських котельнях.

  • Замок для коханої

    Як би хто не ставився до 8 Березня, настання весни й любові до жінок ніхто не відміняв. І чотири вихідні з цього приводу в людей уже на носі. А що може бути кращим відпочинком і подарунком, до речі, ніж подорож. «УМ» склала орієнтовний тур-лист, де і за яку ціну можна провести святкові вихідні. >>

  • Подаруй мені радість

    Чи не з перших днів весни перед кожним чоловіком постає питання, що ж подарувати коханій, мамі чи колезі у Міжнародний жіночий день. Кожен хоче виділитись, приємно здивувати оригінальністю подарунку та підібрати саме те, чого бажає жіноча душа. >>

  • Змити гріхи

    Це варто спробувати хоч раз у житті! На заздрість усім, хто в мороз боїться вилізти з теплої шуби, хто злякано тупцює біля ополонки, широкими очима дивлячись на тих, хто заходить у воду. Журналi­сти «УМ» цього року пiшли купатися на Водохреще в Гiдропарк. >>

  • У гостях у казки

    У Санта Клауса нині — гаряча пора. Цими днями «найноворічніший» дідусь планети вирушає з рідного лапландського міста Рованіємі у свою щорічну навколосвітню подорож. Запрягає в сани вірного помічника — оленя на ім’я Рудольф Червоний Ніс, завантажує подарунки... Замовлення на них Санта збирає з кінця листопада. >>

  • Доступний Чудотворець

    Стараннями передусім наділених владою авантюристів сталося так, що за право представляти інтереси Святого Миколая в Україні впродовж останнього десятиліття неодноразово спалахували непримиренні конфлікти. >>

  • Великдень, Пасха, Воскресіння

    Багато хто знає, що відбулося майже 2000 років тому. Утім за стільки років на первісний сенс свята нашарувалося стільки нових тлумачень і видозмін пасхальних звичаїв, що межа між християнським і язичницьким ледь не стерлася. Тож «УМ» дізнавалася, що саме відзначаємо у свято Воскресіння. >>