Виконком у блокаді

05.12.2012

На позачерговій сесії депутати Генічеської міської ради, більшість у якій належить Партії регіонів, оголосили недовіру міському голові Олександру Пінаєву, відсторонивши його від роботи. До оголошення переви­борів тимчасово виконуючим обов’язки мера став секретар міськради Юрій Кукса. Зазначимо, що йдеться про єдине на Херсонщинi мiсто, де мер не «лiг» пiд «Регiони».

Щоб зірвати це доленосне засідання, прихильники Пінаєва заблокували всі входи і виходи в міськвиконком. Однак це не допомогло: депутати перейшли до Палацу культури, де в ході таємного голосування таки ухвалили рішення про дострокове припинення повноважень Пінаєва. Тоді протистояння продовжилося вже під стінами заблокованого міськвиконкому. Коли Кукса передав опальному меру протокол рішення позачергової сесії, Пінаєв заявив, що вона незаконна. Адже, за Трудовим кодексом, обов’язки міського голови йому надані виборчою комісією, а це буцімто означає, що тільки вона може своїм рішенням зняти мера.

Відтак Пінаєв відмовився скласти повноваження і заявив, що залишається на своєму місці. А депутатів, які кілька разів намагалися пройти в міськраду, туди так і не пустили. Під час імпровізованого мітингу у дворі міськради Олександр Пінаєв заявив, що «регіонали» в Генічеську захопили центральний міський ринок і більше року не сплачують до міського бюджету орендну плату за використання двох гектарів землі. «Усі негаразди в Генічеську відбуваються через великі апетити «єнакіївських братків», з якими я не зміг знайти спільну мову, бо не звик жити «по понятіям», — каже опальний мер.

Увечері того ж дня відбулася справжня бійка за будинок міськвиконкому між прихильниками Пінаєва й Кукси. Представникам правоохоронних органів довелося брати будівлю штурмом. Співробітників приватної охоронної фірми і представників муніципальної міліції, які намагалися чинити опір, силою вивели з примiщення. Люди у бронежилетах зламали замкнені двері міськради, після чого група депутатів проникла у приміщення. Частина прихильників Олександра Пінаєва утримувала оборону на сходах, що ведуть на другий поверх. Там знову спалахнула бійка, декілька людей постраждали. Після взаємних суперечок опоненти дійшли згоди провести ще одні переговори...

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Олександр Пінаєв став мером Генічеська, перемiгши в 2010 році «регіонала» Олександра Толмачова. Пінаєв виявився єдиним мером на Херсонщині, який не має жодного стосунку до партії влади. Вiдтодi триває протистояння між опозиційним мером та провладною більшістю міськради. Кілька тижнів тому Пінаєва звинуватили в корупції.

Генічеський районний суд визнав міського голову винним у порушенні антикорупційного законодавства. Згідно з протоколом, складеним обласним Управлінням боротьби з оргзлочинністю, Пінаєву закидають використання для особистих роз’їздів талонів на бензин, придбаних за кошти муніципального бюджету. Суд присудив Пінаєву сплатити штраф у розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів (5,1 тис. грн.) і відшкодувати вартість талонів на суму 6,5 тис. грн. Олександр Пінаєв не визнав своєї провини і заявив, що готовий відстоювати свою невинуватiсть навіть у Європейському суді.