Екзит–поли проти офіційних даних: яка буде розбіжність?

30.10.2012

Поки ЦВК продовжує обробляти бюлетні, незалежні соціологічні групи оприлюднили результати екзит–полів. Саме вони — підстава для прикидок конфігурацій нової ВР.

Нагадаємо, екзит–поли проводили: консорціум «Національний екзит–пол», куди входять фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, КМІС і Центр Разумкова; Research and Branding Group, який проводив опитування для ахметовського телеканалу «Україна»; ТНС і «Соціс» — для «Інтера» й ICTV; «Соціальний моніторинг» — для каналу «1+1»; група «Рейтинг» — для «5–го каналу», служба «Савік Шустер студія» — для однойменного телепроекту.

На виході з дільниць експерти анонімно ставили виборцям (кожному сімдесятому чи сотому) запитання: «За кого ви голосували?» При цьому враховували вік, стать і регіон. Щоправда, люди Шустера, наприклад, подекуди обходилися й без таких уточнень.

На момент здачі номера «УМ» ЦВК встигла обробити трохи більше половини бюлетенів, дані яких у порівнянні з результатами екзит–полів мають 4–5–відсоткову різницю на користь партії влади.

«Дані на сайті ЦВК свідчать, що бюлетені з Донецької і Луганської областей обробляються швидше. І якщо ви бачите, що десь на 100 відсотків закінчена обробка протоколів, то це, як правило — Партія регіонів, — каже керівник КМІС Володимир Паніотто. — Поки що більша частина оброблених протоколів — це їхні мажоритарні округи. Мабуть, теж саме відбувається і з результатами пропорційної частини. Якщо ціле село голосує за ПР — це, звичайно, може свідчити про тиск чи підтасовку, але, я теоретично вважаю, що для невеликих груп і компактних спільнот, таких, як селяни, наприклад, це не підтасовка. Якщо ж ідеться про якесь місто, то такого, звісно, собі уявити не можна».

«Особисто у мене таке відчуття, що на цих виборах пропорційна система виборів — це та візитка, яку влада хоче продемонструвати Заходу, — говорить голова КМІС. — Найбільші фальсифікації в підрахунку, якщо вони будуть, відбуватимуться по мажоритарці. У пропорційній частині ситуація є більш прозорою».

«Щодо даних ЦВК — немає ніякої впевненості, що бюлетні обробляють рівномірно. Якщо десь на мажоритарному окрузі оброблено 3% бюлетенів, рано робити якісь висновки. З підрахунку половини голосів теж рано щось казати», — вважає директор фонду «Демініціативи», соціолог Ірина Бекешкіна.

  • «Мокра» справа з мокрими печатками

    Влада намагається вкрасти кожен третій голос, відданий за ВО «Свобода», та кожен третій округ, де переміг мажоритарник–«свободівець». Через це сенсаційна партія може недорахуватися в новому парламенті аж 14 депутатів. Про це вчора заявив лідер об’єднання Олег Тягнибок на брифінгу, присвяченому темі фальсифікацій результатів парламентських вибо­рів. >>

  • «Черепашачі» окружкоми

    Найгіршу роботу з опрацювання протоколiв продемонстрували окружні виборчі комісії Київщини. Учора станом на 17.00 більшість ОВК країни наближалися до кінцевого результату, чимало взагалі завершили роботу з обробки протоколів, показавши стовідсот­ковий результат. І якщо, за даними ЦВК, загалом по Україні у цей час було оброблено майже 94% протоколів, то на Київщині — лише 62%. Відповідь на таку «черепашачу» роботу ОВК полягає у великій кількості проблемних округів, де відомі представники влади зійшлися у боротьбі за мандат із представниками опозиції. Звідси — намагання загальмувати роботу окружкомів, постійні перерви у роботі та відправлення делегацій від ДВК на опрацювання протоколів. >>

  • У бастіон «Регіонів» — із нашим законом

    Спостерігати за виборами в «найгарячіших» регіонах я почав із 2004 року (тоді — як голова «Студентського братства»). Читачі «УМ» зі стажем, мабуть, пам’ятають репортажі з Донбасу, що намагався всіма правдами й неправдами «накрутити» голосування за Януковича. Тепер я вкотре спостерігав за виборами у «твердині донецьких», і мушу сказати, що нинішня кампанія за розмахом фальсифікацій подекуди дуже нагадує ту, що вразила світ у 2004–му й призвела до радикального рішення Верховного Суду. >>

  • Їсти – помилитися — любити

    Позавчора надвечір Юлія Тимошенко, що перебуває під вартою у харківській лікарні «Укрзалізниці», почала голодувати, протестуючи проти нечесних виборів. >>