Святий Миколай у «квітнику»

Святий Миколай у «квітнику»

У «Софії Київській» відкрилася виставка «Народна ікона Полісся», де представлено цінні експонати XVІІІ—ХІХ ст. iз фондів Національного архітектурно–історичного заповідника «Чернігів стародавній» — це 30 ікон та 50 рушників. За словами директора заповідника «Софія Київська» Олени Сердюк, колекція унікальна тим, що на іконах Богородиця зображена не страдницею, а усміхненою, радісною: «Її образ трансформований по–різному у п’яти–шести типах, та у всіх них живе народний дух».

Однією лівою

Однією лівою

У цьому світі існує багато корисних речей, про які всі начебто знають, але ніхто до серця епохи не притулить. Щоправда, автор роману «Море для шульги», луцький поет з київським проживанням Павло Коробчук спробував свого часу віршувати про нашу буденність, але далі костюмованих акцій, здається, діло не пішло. «Корисний також унітаз, але це не поезія», — мабуть, згадав він російського класика і перекинувся на прозу. А вже в прозі, тим паче сучасній, багато чого вартісного для пасажирів метро можна надибати. Наприклад, як саме кохатися у цьому самому метро або інші веселі та безрадісні поради, зібрані у цій строкатій книжці.

«Сонячний зайчик». Засудити чи схвалити?

«Сонячний зайчик». Засудити чи схвалити?

Завтра в Києві розпочинається 42–й Міжнародний кінофестиваль «Молодість». І вже перші ж фестивальні дні обіцяють бурхливий резонанс. Причому не стільки мистецький, як соціальний. У неділю в кінотеатрі «Київ» відбудеться подіумна дискусія «Творчість. Пропаганда. Цензура», яку організатори фестивалю зініціювали у світлі нових законопроектів ВР, спрямованих проти сексуальних меншин. (Нагадаємо, що днями Верховна Рада прийняла законопроект, який передбачає кримінальну відповідальність за пропаганду «гомосексуалізму»). «Молодість» до цієї проблематики має безпосередній стосунок. Адже ось уже десять років поспіль в афіші фестивалю — програма «Сонячний зайчик», до якої включають фільми ЛГБТ–тематики (ЛГБТ — це абревіатура, створена з перших літер назв представників сексуальних меншин). Як небезпідставно зауважив програмний директор Денис Нікітенко, у разі остаточного прийняття цього закону Верховною Радою «Молодість» буде змушена розпрощатися iз «Сонячним зайчиком».

Всі статті рубрики