Святий Миколай у «квітнику»

19.10.2012
Святий Миколай у «квітнику»

Святий Миколай, написаний «народним» пензлем.

У «Софії Київській» відкрилася виставка «Народна ікона Полісся», де представлено цінні експонати XVІІІ—ХІХ ст. iз фондів Національного архітектурно–історичного заповідника «Чернігів стародавній» — це 30 ікон та 50 рушників. За словами директора заповідника «Софія Київська» Олени Сердюк, колекція унікальна тим, що на іконах Богородиця зображена не страдницею, а усміхненою, радісною: «Її образ трансформований по–різному у п’яти–шести типах, та у всіх них живе народний дух».

Своїм існуванням колекція завдячує засновнику заповідника «Чернігів стародавній» Андрію Аркадіду. «Він був ідеологом її створення та виконав колосальну роботу, але, на жаль не дожив до цих днів», — коментує Олена Михайлівна. Колекцію сформовано на основі пошукових етнографічних експедицій 1970–х років. Більшість найцінніших зразків іконопису, які сьогодні може побачити київський глядач, було врятовано від знищення під час масового руйнування православних храмів більшовиками.

Нинішній директор Чернігівського заповідника, що був створений у 1967 році як філіал «Софії Київської», Андрій Курданов каже, що народна ікона презентує значний пласт української культури, котрий тісно пов’язаний iз фольклором та побутом. І хоч представлені на виставці твори відрізняються стилем, рівнем професійної майстерності, але представляють класичну течію народного іконопису, (наприклад обов’язковим є зображення біля святих великих квіток троянд чи півоній на чорному чи брунатному тлі). Органічним доповненням до ікон у народному побуті були вишиті рушники. Саме їх представив на виставці краєзнавець Юрій Дахно. «Загалом у колекції налічується близько 2000 експонатів, з них 500 рушників, для зібрання яких я з родиною доклав значних зусиль та це було того варте», — говорить колекціонер.

Найбільш розповсюдженими у творчості чернігівських малювальників є образи Богоматері, Ісуса Христа, великомучениці Варвари, св. Миколая, св. Юрія Змієборця, арх. Михаїла, всі вони характеризуються орнаментальністю та казковістю.

Виставка діятиме до 10 грудня.