Одна Україна — різні світи

03.10.2012

Виборча кампанія — це час, коли політичні партії йдуть до виборців зі своїми програмами, і люди мають визначатися, яка програма їм більше до душі. Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова 10—15 серпня провели всеукраїнське опитування і з’ясували, які саме програмні позиції визначають політичні симпатії наших виборців. Результати й висновки оприлюднили позавчора під час «круглого столу» із назвою «Вибори–2012: політичне структурування суспільства та перспективи багатопартійності в Україні».

 

У чому відмінність, партійці?!

«На сьогодні головними критеріями виборчої підтримки політичних структур в Україні, на відміну від європейських партій, є не їхні економічні погляди, а геополітичний вибір та мовно–культурне питання», — констатує керівник соціологічної служби Ukrainian Sociology Service Олександр Вишняк.

Як випливає з результатів опитування, більшість виборців майже всіх політичних партії, що мають шанси подолати п’ятивідсотковий бар’єр, у питаннях економіки притримуються центристських позицій, вважаючи, що потрібно поєднати державне правління і ринкові методи. Відрізняється лише електорат Комуністичної партії, де більшість вважає, що потрібно повернутися до планової державної економіки.

«Прихильники демократії переважають в електораті майже всіх політичних партій, окрім знову–таки КПУ, де відносна більшість (36%) — все–таки за авторитарний режим, а не за демократію (34%)», — говорить пан Вишняк. Соціолог також звернув увагу на те, що 51% виборців Партії регіонів, яка «послідовно створює авторитарний режим в Україні», відповідно до соцопитування, є прихильниками демократії, а не авторитаризму (51% проти 23%).

При цьому цікаво, що на другому місці після КПУ за прихильністю до авторитаризму — виборці партії «УДАР». Таких 24,5% (при тому що за демократію — 44,6%), і це знову «другий знизу» показник після комуністів.

Що нас розділяє

Проєвропейська зовнішньополітична орієнтація притаманна здебільшого опозиційним партіям, а проросійська, антиєвропейська і антинатовська переважає у виборців Партії регіонів та Компартії.

69,5% виборців Партії регіонів виступають за приєднання України до Митного союзу, 49% — проти вступу нашої країни до ЄС, 77,5% — проти вступу до НАТО. У комуністів ці цифри — 79; 73; 84%.

Натомість вступ до ЄС підтримують 69% виборців «УДАРу», 65% — ВО «Батьківщина», по 64% прихильників ВО «Свобода» і Партії Наталії Королевської «Україна — Вперед!». Проти приєднання до Митного союзу — 69% виборців «Свободи», 57% — «Батьківщини», 47% — «УДАРу», 43% — партії «Україна — Вперед!»

Експерт наголосив, що найбільш диференційованим електорат наших політичних партій є навіть не в питанні геополітичного вибору — Росія чи Європа, а в наданні російській мові статусу офіційної. Підтримують російську як офіційну в Україні 67% виборців «Регіонів» та 62% — КПУ. З–поміж симпатиків «УДАРу» таких 19%, «Україна — Вперед!» — 34%, «Батьківщини» — 8%, «Свободи» — майже 5% (є й такі).

Навіть у ПР і КПУ майже третина (30% та 27% відповідно) виступають проти офіційного статусу російської. Найбільше противників цього, звісно, серед виборців ВО «Свобода» — 94%, далі йдуть симпатики ВО «Батьківщина» — 85%, «УДАРу» — 74% — та партії «Україна — Вперед!» — 53%.

Є ще один пункт у результатах опитування, за яким видно разючу відмінність у відповідях респондентів. Це питання «Чи підтримуєте ви пропозицію імпічменту Президенту Віктору Януковичу?» «Так» кажуть: 2% прихильників Партії регіонів, 22% симпатиків Королевської, 27% комуністів, 47% «УДАРівців», 72% виборців «Батьківщини» та 74% — «Свободи». Відповідь «ні»: ПР — 92%, КПУ — 53%, «Україна — Вперед!» — 50%, «УДАР» — 31%, «Батьківщина! — 14%, «Свобода» — 12%.

 

СТАВЛЕННЯ ДО ПАРТІЙ

Відповідно до результатів опитування «Демініціатив» та Фонду Разумкова, більшість населення України — 54% — вважає, що діяльність партій в Україні повністю або переважно не відповідає демократичним стандартам, і лише 29% вважають, що українські партії працюють цивілізовано.

Головну причину невідповідності діяльності політичних сил демократичним стандартам громадяни вбачають насамперед у тому, що:

– партiї обстоюють не iнтереси людей, а лише своїх лiдерiв та фiнансово–економiчних кланiв (42%),

– партiї не дотримуються у своїй дiяльностi тих програм та цiлей, якi заявленi (38%),

– партiї фiнансуються невідомо як, переважно олiгархами (34%)

– партiї не мають реального зв’язку з громадянами (35%).

Водночас лише 6% громадян готові видiляти грошi на якусь полiтичну партiю, якщо будуть певнi, що вона виражає їхні інтереси.