Дороговкази для нації

03.10.2012

«Україна молода» продовжує розмову про стратегію розвитку країни. Шановані обличчя національної демократії, які входять до патріотичного об’єднання «Наша Україна», діляться своїми думками щодо політичного вибору, ідейних переконань, які їх згуртували і ведуть уперед у команді Віктора Ющенка. До вашої уваги — цитати київських та регіональних керівників об’єднання «Наша Україна».

 

На Рівненщині рейтинг «Нашої України» неухильно росте

«Розчарований в популістських проектах, позбавлених національної ідеології та принципів розвитку, український виборець шукав «свою» патріотичну політичну силу. За короткий час «Наша Україна» не лише довела людям свою конкурентоспроможність і необхідність, а й змогла забезпечити доволі суттєве зростання рейтингу. Не останню роль у цьому відіграла професійна агітаційна кампанія в демократичних ЗМІ», — відзначає Світлана Ніколіна, голова Рівненського обласного об’єднання Товариства «Просвіта» та обласної організації Української народної партії, що увійшла в союз із «Нашою Україною».

«На початку виборчої кампанії про достойні рейтинги «Нашої Українї» взагалі не йшлося. Але наразі маємо яскраву картину її підтримки. У різних округах Рівненщини рейтинг партії коливається від 6 до 13 відсотків. І це було станом на середину вересня. Місяць, який у нас залишився, ми використаємо для того, щоб принаймні подвоїти цей результат», — каже рівненська активістка, висловлюючи сподівання, що така ж тенденція повинна набути всеукраїнського масштабу.

Одним із головних чинників зростання популярності «Нашої України» пані Ніколіна називає виборчі поїздки Віктора Ющенка по Україні, його зустрічі з народом, інформаційно–роз’яснювальну кампанію щодо причин політичних аномалій в державі. Візит Ющенка до Рівного продемонстрував активну підтримку з боку рівненського виборця. Обласний музично–драматичний театр, де відбувалася зустріч, був заповнений людьми вщерть — у прихильників патріотичних сил було безліч запитань до українського Президента, люди намагалися розібратися в політичній ситуації, коли на парламент вирушило кілька колон опозиції, і кожна декларує повалення діючого режиму, виконання демократичних засад у своїй політиці, але повірити треба лише одній з них.

Важливою причиною зростання рейтингу «Нашої України» керівник рівненського штабу «НУ» вважає очищення партії від випадкових осіб, які використовували «Нашу Україну» лише для свого кар’єрного росту».

 

«Наша Україна» — це справжній патріотизм

«Це команда людей, які творили Незалежність, писали українську Конституцію, тримають духовну оборону суверенітету України, — говорить про однопартійців, про команду Ющенка активіст УНП Ярослав Джоджик. — Вони не бавилися в популізм, не змінювали поглядів залежно від вимог політичної кон’юнктури. Це, напевно, єдина політична сила, де зазначено чіткі зовнішньополітичні орієнтири — зокрема інтеграція в НАТО як засіб найбільш розумного і вигідного з економічної точки зору забезпечення обороноздатності країни».

Джоджик називає Віктора Ющенка найкращим Прем’єр–міністром в історії України, який забезпечив найкращу економічну динаміку і в часи свого президентства. При цьому — підняв на новий рівень почуття національної свідомості.

«За Ющенком — політична сила патріотів, які доводять свій патріотизм реальними діями, а не пустими балачками. Ми розуміємо вагу мови, історії, ідеології. Для нас політична діяльність — це не «політична технологія», а те, що творить єдину соборну українську націю, здатну вершити великі діла», — каже Ярослав Джоджик.

 

На Донеччині «Наша Україна» набирає 3%

Очільник донецького обласного штабу «Нашої України» Олександр Клименко «розрахував» свої переконання математично. «У 2004—2008 роках, за президентства Ющенка, коли почав активно розвиватися малий та середній бізнес, люди на власних доходах бачили покращення життєвого рівня. Загальний валовий показник країни невпинно зростав», — зауважує активіст «Нашої України», який у 2007 році працював у Комітеті ВР з питань фінансів і банківської діяльності. Виходячи з попередніх результатів діяльності очільників «Нашої України», Клименко резюмує: довірити країну можна лише перевіреним лідерам, які є зрозумілими і шанованими Європою і світом.

«Донецька область — потужний індустріальний мегаполіс, який може служити прикладом «маленької Європи». Різноманітні ідентичності тут збагачують одна одну, разом являючи певну єдність, — розповідає керівник донецького обкому УНП. — Тут насправді ніхто не шукає конфронтацій. Головне, чого прагнуть люди, — достойних умов праці, гідної заробітної платні, реального правового і соціального захисту. Усупереч усталеним думкам, донеччани — насправді патріоти України».

Зараз, за словами Клименка, донеччани зневірились у діючій владі. Згідно з даними інтернет–опитування, проведеного на замовлення донецьких «нашоукраїнців», 21% місцевого населення не збирається йти на вибори, «бо це нічого не змінить», а 22% готові проголосувати за будь–кого, тільки б не за Партію регіонів. Партію Януковича—Азарова підтримують лише 17,5%. «Наша Україна», відповідно до результатів цього оопитування, переступила 3–відсотковий бар’єр.

«Тут, у столиці Донбасу, в мене чимало однодумців, і всі ми хочемо і можемо змінити ситуацію. Я завжди був вірним парламентському блоку «НУНС» і вірю, що зараз у нас є всі шанси зробити Україну і потужною європейською державою», — каже керівник донецького обласного штабу «Нашої України».

 

Харків’яни з ностальгією згадують «помаранчеві канікули»

«Політика, яку проводить «Наша Україна», — це європейський вибір і підтримка національного підприємництва. На відміну від «Об’єднаної опозиції», яка являє собою олігархічну модель, нас цікавить зростання середнього класу в Україні, який врятує і дасть можливість підняти економіку», — відзначає лідер харківського регіонального осередку «Нашої України» Ярослав Ющенко.

Соціологічні заміри, які проводять в області, свідчать, що за два з половиною роки після президентських виборів політичні вподобання харків’ян значно змінилися. «В мене є достатньо знайомих, які свого часу були налаштовані категорично проти Ющенка і «Нашої України», а тепер зітхають: «Я ж не розумів, що то були п’ять років помаранчевих канікул, а тепер — далеко не канікули». Тому, порівнюючи, як було і як стало, багато людей «прозріли» і переконалися, що помилку 2010 року треба виправляти», — каже Ярослав Ющенко.

 

«Наша Україна» — єдина противага комерційним політичним проектам

«Ситуація, яка склалася в Україні, — відверта боротьба між олігархічними кланами, половина яких пов’язана з владою, половина — з опозицією, потребує консолідованої патріотичної сили, яка захищатиме інтереси України, — зазначає член центрального проводу Української народної партії, економіст і політолог Борис Кушнірук. — Сили, яка має власну історію і може стверджувати, що вона справді захищає інтереси нашої Вітчизни. Таких політичних сил, крім «Нашої України», на цих виборах немає. Тому що об’єднання патріотичних сил «Наша Україна» увібрало в себе традиції Народного руху України і ті цінності, які завжди сповідували патріоти нашої держави. В період президентства Ющенка одними з ключових були питання національної свідомості наших громадян, патріотизму та історичної пам’яті. Зваживши це все, можу впевнено сказати, що в мене не було іншої думки, аніж стати частиною цього об’єднання».

Аналізуючи засади створення інших політичних сил — «Батьківщини», Партії регіонів, партії Королевської «Україна — Вперед!» чи, наприклад, «УДАРу», Кушнірук констатує: «Це більшою мірою бізнесові проекти, орієнтовані на конкретні особи та на олігархічні групи, представлені в цих політичних проектах. Водночас, коли йдеться про виборчий союз «Нашої України», УНП та КУНу, зрозуміло, що це сили абсолютно іншого, насамперед ідеологічного спрямування. Адже вони мають власну історію та підтверджують, що займатимуться своєю політичною діяльністю винятково в патріотичному напрямі».

 

Дорікнути «Нашій Україні» можна. Але — не зрадою ідеалів

«Нашоукраїнець» Микола Оніщук, міністр юстиції 2007—2010 років, який є кандидатом у народні депутати від «НУ», впевнений: «Наша Україна» була і залишається мало не єдиною політичною силою, яка чітко й однозначно виступає за перетворення України на сучасну європейську державу з верховенством права, розвинутою демократією, конкурентоздатною ринковою економікою, європейською системою колективної безпеки і, нарешті, з заможними і захищеними громадянами.

«Нашій Україні» є в чому дорікнути, але не в тому, що вона зрадила своїм ідеалам. Жодна інша політична сила не має такого чіткого бачення європейської перспективи та шляхів її досягнення. Адже, на відміну від інших політичних сил, «Наша Україна» виступає за захист української мови як єдиної державної, зняття депутатської недоторканності, введення виборних мирових суддів, скорочення апарату чиновників удвічі, запровадження підконтрольності й прозорості діяльності влади та європейський вибір України, а саме — денонсацію Харківських угод, скасування рішення про позаблоковий статус, якнайскоріше запровадження безвізового режиму та асоційованого членства в Євросоюзі, вважає юрист Микола Оніщук.