Опір «Відсічі»

20.09.2012

За законом, людина має право агітувати як «за», так і «проти». По ТБ партія влади не втомлюється що 15 хвилин на всіх каналах розповідати про «помаранчевих попередників», які довели країну до «руїни». При цьому терпіти контрпропаганду на низовому рівні влада не бажає. Активістів громадського руху «Відсіч», які роздають листівки з агітацією проти Партії регіонів та її кандидатів, хапають на вулицях, тягнуть до міліції, а найбільш невгамовних — притягають до суду.

Учора в Солом’янському райсуді Києва судили Катерину Чепуру, Мирона Гордійчука та Василя Титаренка, затриманих міліцією 15 вересня під час здійснення свого законного права агітувати проти будь–якої партії та проти будь–якого кандидата в депутати.

Досі активістам «Відсічі» давали відсіч у провінції — на Волині, на Житомирщині, в Донецьку, Миколаєві, Херсоні тощо. Формальною підставою для силових дій міліції проти кампанії «Помста за розкол країни» ставав той факт, що на листівках громадських активістів не було вихідних даних. Однак проти контрагітації повставали не лише правоохоронці на службі у влади, а й «цивільні» члени виборчих команд владних кандидатів. Так, Олега Дукача й Ольгу Сало з «Відсічі» побили прихильники комуніста Адама Мартинюка. А в Новограді–Волинському пустив у хід кулаки Петро Литвин — рідний брат Голови Верховної Ради. У Донецьку міліціянти затягнули у відділок Катерину Чепуру, склавши зрештою протокол «за порушення правил благоустрою» (ст. 152 КУпАП).

За словами Михайла Свистовича, київського активіста «Відсічі», попри всі негаразди, на Волині в них пройшла найуспішніша кампанія — Катерина Ващук і Адам Мартинюк зрештою відмовилися висувати свої кандидатури на мажоритарних округах, які вони активно «обходжували» до початку виборчої кампанії.

У Солом’янському районі столиці від «Регіонів» балотується нардеп Максим Луцький, який просував два законопроекти свого кума–міністра Табачника. «Нам не подобається його реакція на критику і методи ведення виборчої кампанії — він роздає пайки виборцям, — розповідає Свистович. — Чепура, Гордійчук, Титаренко та ще два десятки однодумців поширювали листівки із закликами не голосувати за Партію регіонів та Максима Луцького зокрема». На вулиці Борщагівській активістів блокувала велика кількість міліціонерів, які довго змінювали суть своїх претензій — закидали, що це «акція, про яку заздалегідь не повідомили». Так і не визначившись із причиною затримання, правоохоронці звинуватили громадських активістів у «злісній непокорі міліції». «При цьому міліціянти розірвали 25–річній Каті Чепурі розірвали рюкзак і взуття — вона мусила добиратися з відділку додому босоніж. А Василя Титаренка тягли по асфальту, травмувавши йому ліве плече, — є довідка судово–медичної експертизи», — розповідає Михайло Свистович.

Учора Солом’янський суд визнав Титаренка невинним. Засідання у справі Чепури і Гордійчука перенесли на понеділок. За ст. 185 КУпАП їм світить 15 діб арешту.

«Ми оголосили акцію помсти по всій Україні, і будемо агітувати проти Партії регіонів та всіх кандидатів у народні депутати, які проголосували за антидержавний закон Ківалова—Колесніченка», — заявляють у «Відсічі».