Заповідник ім. Януковича

12.09.2012
Заповідник ім. Януковича

Мисливський будиночок Януковича «обріс» тисячами гектарів краденого у держави лісу. («Корреспондент».)

Ідеться про 30 тисяч гектарів Дніпровсько–Тетерівського лісгоспу, території неподалік сумнозвісного Межигір’я, яку Київська обласна рада передала в оренду Товариству мисливців та рибалок «Кедр» аж на 49 років. У рішенні облради від 31 серпня, яке тримається в секреті від громадськості, вказано, що територію лісгоспу передано «Кедру» для ведення мисливського господарства. Цей таємний документ вдалося побачити журналістам журналу «Форбс».

На цій землі, в районі селища Сухолуччя, вже стоїть так званий мисливський будиночок Януковича, якому присвятила не одне своє розслідування програма «Знак оклику» телеканалу ТВі. Дорога, що приводить автомандрівника до Сухолуччя, обривається за селищем, далі — шлагбаум і КПП. Сюди, кажуть, приїздить постріляти кабанів і відпочити від столиці Президент Янукович. А простим смертним сюди — зась. Віднедавна територія для полювань Віктора Федоровича, так виходить, збільшилася до 30 тисяч гектарів. За ці землі, можливо, й не доведеться сплачувати оренду, зазначає інтернет–видання «Українська правда», адже плату за використання мисливських господарств буде введено лише з 1 січня 2015 року, якщо депутати вчергове не перенесуть цю дату на пізніший термін.

Про товариство «Кедр» відомо таке. Серед його засновників значаться міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, голова Держагентства автодоріг Володимир Демішкан, голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб, а юридична адреса мисливського товариства — вул. Франка, 19 у селищі Нові Петрівці — та сама, де «приписане» й Межигір’я. Варто нагадати, що «УМ» цієї зими писала про ще одну «заповідну» власність «Кедра» — йому було виділено 9 тисяч га території кримського Південнобережжя, в тому числі й мис Аю–Даг.

За таємне рішення про передачу державного лісу в довготривалу оренду «кедрянам» проголосували депутати Київської облради майже одностайно, відзначає «Форбс». За подібною схемою проводили і відчуження Межигір’я, пише видання. У 2007 р. НАК «Надра України», якій на той час належала резиденція, провела бартер iз компанією «Медінвесттрейд», обмінявши Межигір’я на дві будівлі в центрі Києва. Потім «Надра України» перепродали резиденцію компанії «Танталіт», яка орендувала ще й землі навколо «хатинки» — 129 гектарів терміном... так, на 49 років.

«Форбс» зазначає, що матеріальна база Дніпровсько–Тетерівського лісгоспу за останні роки помітно покращилася, йому можуть позаздрити не лише інші лісники країни, а й великі міста. Адже в 20,8 км лісової дороги, вимощеної згідно з найвищими світовими стандартами, минулоріч було вкладено 7,3 млн. гривень державних коштів. А на автошлях «Димер—Богдани», що «підводить» до земель лісгоспу, вже цього року витрачено 68 млн. гривень — стільки ж коштів пішло на ремонт усіх доріг Одеси. Проектуванням євротраси у президентському лісі керував, як пише «Форбс», заступник директора «Укрдержліспроекту» Олексій Пристая. У січні він отримав звання заслуженого будівельника України.