Захлинулися мовою. Облизнулися язиком

07.06.2012
Захлинулися мовою. Облизнулися язиком

Органiзованi об’єднаною опозицiєю три десятки киян вишикувалися вздовж вулицi Грушевського навпроти будiвлi ВР. Завдання — пiкетувати Раду, поки «мовний» законопроект не буде знято з розгляду. (Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Фракція Партії регіонів планує, що Верховна Рада вже на цій сесії остаточно схвалить законопроект «Про основи державної мовної політики». Більшість оглядачів прогнозують, що так і станеться й опозиція навряд чи мобілізується, щоб заблокувати прийняття закону. Інші «політичні люди» вважають, що влада «розтягуватиме мовну істерію до виборів, тобото законопроект розглядатиметься восени». Так вважає народний депутат від НУНС Олесь Доній. Він по­кладає надії на звернення до Конституційного Суду, який може визнати законопроект 9073 невідповідним Конституції України.

Що може зробити парламентська опозиція?

Після прийняття закону в першому читанні на внесення правок та його обговорення дається два тижні, тож теоретично законопроект 9073 можуть поставити на голосування вже 19 червня. Лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк певен: опозиція зуміє зірвати друге читання. Але як? Адже позавчора опозиція начебто розгубилася і не встигла перешкодити голосувати позафракційним депутатам. «Було зафіксоване голосування картками відсутніх депутатів (переважно з групи «Реформи заради майбутнього». — Ред.), що є серйозним порушенням, і з цим треба розібратися відповідним структурам», — обурюється в розмові з «УМ» депутат від НУНС Андрій Парубій. Мовляв, якби не таємничий факт активації карток відсутніх депутатів, у Раді не вдалося б зібрати 234 голоси. Олесь Доній, який разом з однодумцями з середовища «Останньої барикади» — братами Капрановими, Іваном Малковичем, Ларисою Масенко, Олександром Бригинцем та багатьма іншими — створив Комітет на захист української мови, від імені цього Комітету пропонує депутатам подати звернення до Конституційного Суду щодо порушень у процесі голосування закону.

«Водночас є різні механізми перешкоджання голосуванню, наприклад фізичне блокування трибуни, — пояснює Андрій Парубій і підкреслює: Я зроблю все для того, щоб цей провокативний та антиконституційний закон не було прийнято». Настрій «бійцівського» нардепа зрозумілий, проте, схоже, опозиційні депутати разом ще не виробили єдиного плану дій. Хіба що — оголосили безстрокове пікетування будівлі парламенту. Кількадесят людей вишикувалися вздовж вулиці Грушевського навпроти ВР і нудьгують, перекидаючи партійні та жовто–блакитні прапори з однієї руки в іншу...

Що робить україномовний народ?

Країною прокотилася хвиля акцій протесту проти законопроекту 9073. Найбільше в народних імпровізах «дісталося» Колесниченку та Ківалову. У Донецьку їх (тобто ряжених у їхні маски людей) закидали старими черевиками, а в Кіровограді — опудала депутатів втопили у фонтані. Схожу акцію провели молодіжні патріотичні організації і у Львові: ляльки з написом «Ворог українського народу» закидали зношеними кедами. Загалом всеукраїнська акція «Депутату–розкольнику — старі кеди» пройшла майже в усіх обласних центрах.

У Полтаві відбулися дві акції протесту, повідомляє власкор «УМ» Василь Неїжмак. Спершу небайдужі полтавці, переважно старшого віку, без плакатів, прийшли до пам’ятника Шевченку. Один із фундаторів перших рухівських осередків міста Олександр Келим згадав, що його бабуся називала подібних діячів з українськими прізвищами, які готові продати материнську мову, «вибл...дками». Присутні погодились із тим, що перекласти це слово російською важкувато, й висловили сподівання: ті, про кого йдеться, зрозуміють його й без перекладу на «регіональну» мову. А згодом біля облдержадміністрації зібралися активісти ВО «Свобода» під гаслами: «Займіться ділом, а не язиком», «Геть московських холуїв!»... Оратори наголошували: сьогодні вони прийшли під стіни місцевого «білого дому» з плакатами і «речівками», а завтра, якщо наступ на українську мову продовжуватиметься, вирушать на Київ.

Так само міркує і частина львівських радикалів. Це доводить: «мовний» законопроект справді розколює країну і збурює суспільство. «Цій владі, яка не має моральних цінностей, можна протистояти лише одним способом — силовим, — сказав власкору «УМ» Христині Інжуватовій отаман козацької організації «ЛугаКий» Ігор Юрків. — Протести, мітинги, крики нічого не вирішать. Ті бандити розуміють тільки силу».

ОЦІНКИ

Сутичок між депутатами під час розгляду законопроекту 9073 не було, бо існували домовленості між коаліцією та опозицією, певен позафракційний нардеп Тарас Чорновіл. «І опозиціонерам це питання вигідне, і владі, вони нічого не програвали, так було все задумано, — пояснює Чорновіл у інтерв’ю виданню «Газета.ua». — Як на мене, за нормальною логікою, їм ліпше тепер цей законопроект тягнути до осені, потім знову затягувати (друге читання. — Ред.). Перед виборами знову показувати, що вони найбільше хочуть мову відстояти, але їм це не вдається, і на цьому будувати виборчу кампанію». «Протистояти цьому голосуванню можна було, — переконує депутат. — У сусідньому секторі з опозицією, у тій глухій кутовій ложі, десь 18 карточок, які належать позафракційним депутатам, чи тим, які взагалі не ходять до Ради. Там можна було заблокувати і не дати можливості проголосувати. Плюс — на стику БЮТівського сектора два десятки колишніх БЮТівців та їхні карточки. Це тепер позафракційні, які не ходять на голосування. На них накинули кілька «регіоналів», які натискали на кнопки. Там спокійно можна було повисмикувати ці карточки. Але вони домовилися і відверто продали цей закон».

 

ВІДГОМІН

Світовий конгрес українців звернувся до ВР iз вимогою негайно зняти з подальшого розгляду законопроект «Про основи державної мовної політики», який, певні в СКУ, суперечить Конституції України, а також Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, адже «просування регіональних мов не повинно відбуватися за рахунок пригнічення державної». Про це йдеться в заяві, яку вчора розповсюдив СКУ.

Натомість у Держдумі Росії вітають ухвалення закону в першому читанні. «Росія зацікавлена в максимально високому статусі російської мови...», — цитує голову думського комітету у справах СНД Леоніда Слуцького агенція «Інтерфакс–Україна».

 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>