Юрко Циркуль та його друг «Їжак»

31.05.2012
Юрко Циркуль та його друг «Їжак»

«Великий їжак» підказує дітям, які книжки краще читати.

Місцем вручення премії обрали невеличке містечко Жовква, що у Львівській області. Тріумфатором став Валентин Бердт, автор книги «Мій друг Юрко Циркуль та інші», який отримав диплом почесного першого лауреата та грошову премію у розмірі 10 тисяч гривень. Сам автор на урочистості не був присутнім, але прокоментував таку відзнаку: «Це достатньо висока оцінка твору, на яку я навіть не сподівався. Я дуже вдячний організаторам за таку ідею, адже це велика популяризація самого твору. Книжку «Мій друг Юрко Циркуль» видано у 2010 році, і вона фактично лишалась непоміченою. Якби не «Їжак», який наколов на свої голочки її і привів до фіналістів, моя книга так і лишалася б для вузького кола читачів».

Окрім премії та читацького визнання, на Валентина Бердта тепер чекає візит на міжнародний книжковий ярмарок у Лейпцигу. Ще у березні цього року організатори «Великого їжака» презентували своє дітище на цій книжковій виставці у Німеччині, де було досягнуто домовленості з директором виставки Олівером Зілле про те, що наступного року переможець премії відвідає фестиваль у ролі офіційного гостя. «Така поїздка в Лейпциг є важливою для усієї нашої літератури в цілому», — коментує Маріанна Кіяновська, президент премії «Великий їжак» та організатор проекту.

«Великий їжак» є лише складовою масштабного проекту «Від великого до малого», організованого Громадськими організаціями «Фундація соціокультурного розвитку» та «Центр дослідження літератури для дітей та юнацтва». «Багато літературних подій відбувається у столиці, а тим часом за двадцять років із райцентрів та невеликих містечок позникали бібліотеки. Одна з цілей фестивалю — зробити так, щоб у книгарнях та бібліотеках найвіддаленіших куточків України були хороші книжки для дітей», — підкреслює Маріанна Кіяновська.