Несвіжий «Рушничок»

22.05.2012

До інфекційного відділення Обухівської центральної районної лікарні, що на Київщині, з попереднім діагнозом гострий гастроентероколіт у суботу госпіталізували вихованців і співробітників міського дитячого садочка «Рушничок». Зокрема, до поліклініки потрапили шестеро дітей і п’ятеро осіб, вихователі і обслуговуючий персонал. Перебіг захворювання госпіталізованих на початкових стадіях був середнього та легкого ступенів важкості. Для розслідування події створили спецiальну комісію, до складу якої увійшли представники органів місцевого самоврядування, правоохоронних та контролюючих структур.

«Остаточні причини такого масового отруєння ще не виявлені. Лабораторні зразки взято на детальний аналіз. Зокрема, досліджують продукти харчування, готову їжу, воду, повітря, зливи, які могли спричинити зараження. Сам садочок зараз кодифікований, тобто закритий до з’ясування всіх деталей ситуації. Насамперед треба достеменно визначити характер збудника зараження — внутрішній чи зовнішній. Слід дізнатися, чи причина полягає в неякісному харчуванні, незадовільному стані питної води, чи у зовнішній інфекції, яка розпосюдилася через недотримання санітарно­гігієнічних умов», — пояснив «УМ» прокурор Обухівського району Костянтин Пасіка.

В Обухівській райлікарні розповідають про нинішній стан хворих дітей неохоче. Мовляв, нетелефонні це деталі. «Наразі хворі продовжують перебувати на стаціонарному лікуванні, ми проводимо низку обстежень, загалом стан і дітей, і дорослих можна кваліфікувати як задовільний», — лаконічно повідомила «УМ» завідувач поліклініки Оксана Заєць.

У самому ж садочку неприємним випадком стурбовані й засмучені. Кажуть, прикро, що таке трапилося, та ще й незрозуміло чому. «Симптомами отруєння наших співробітників і дітей були висока температура, блювання і пронос. Уже третій день у нас проводять профілактичні роботи, проходить повна перевірка дитячого садочка: попрацювала санепідемстанція, у групових приміщеннях було організовано глобальну профілактику, тепер працює комісія прокуратури. Наразі достеменно ми не можемо назвати характер і причини отруєння, оскільки ще не відомі результати аналізів. Під найретельнішу перевірку взято вилучені продукти. Однак перевіряються й інші ймовірні причини», — розповіла «УМ» завідувач Обухівського дитячого садка «Рушничок» Людмила Зіневич.