До недоторканності не доторкнулися

22.05.2012

Законопроект про зняття депутатської недоторканності, який готували парламентарії Партії регіонів і який пропонувався Раді до розгляду 22 травня, пересунуто в дальній, вважайте, глухий кут нинішньої сесії ВР.

Законопроект не готовий остаточно; окрім того, це питання треба розглядати з урахуванням думки Конституційного Суду, пояснив учора спікер Володимир Литвин. «Пропонуються наступні терміни: до 7 червня — подання пропозицій і поправок до закону, до 22 червня — комітет пропонує опрацювати ці поправки, до 4 липня — організувати його (законопроекту тобто. — Ред.) надання депутатам і 5 липня винести на розгляд Верховної Ради», — деталізував парламентський голова. Нагадаємо, що 6 липня — останній пленарний тиждень сесії ВР, тобто на розгляд та схвалення закону, який зніме недоторканність з народних обранців, самі народні обранці мають один день. Оглядачі висловлюють сумніви у тому, що Рада встигне прийняти законопроект, і вважають, що заяви про потребу такого закону є лише грою на виборця. «Встигнути проголосувати, звичайно, не вдасться. Тому що це зміни до Конституції, і на це потрібно дві парламентські сесії, — коментує «УМ» керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. — Що стосується голосування в другому читанні, яке має відбутися восени, є сумніви, що це вдасться зробити, оскільки 300 голосів для прийняття цього рішення просто немає».

А парламентська опозиція підготувала свій законопроект про позбавлення імунітету до судових переслідувань, але не тільки депутатів, а й інших високих чиновників, зокрема Президента та суддів. БЮТ заявляє, що готовий винести цей законопроект за підписами 150 депутатів на розгляд ВР. «У 2007 році Єфремов, Герман, Чечетов та інші говорили, що вони помруть і віддадуть своє життя за те, щоб недоторканності не було ні в кого. Тож ми хочемо вберегти їхнє життя і запропонувати їм проголосувати за наш законопроект, яким зняти недоторканність зі всіх посадових осіб», — заявляє віце–спікер ВР Микола Томенко. «Навіть скасування недоторканності Президента не означає, що його можна притягнути до відповідальності. Тому закон про імпічмент — це єдиний механізм відповідальності Президента», — вносить свої «поправки» лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк.

Водночас у політичному та експертному середовищі є тривожні думки щодо недоторканності: мовляв, з прийняттям такого законопроекту, яким би він не був і яка б політична сила його не подавала, у влади з’являться додаткові засоби боротьби з опозицією. «У нинішньому контексті, коли є серйозні політичні конфлікти навколо засудження опозиційних урядовців, ставити питання навіть про обмеження депутатської недоторканості не зовсім коректно. Виникають сумніви: чи не буде використано обмеження недоторканності проти опозиції? Зараз навіть деякі представники парламентської більшості побоюються, що цей закон може бути використано проти них, — розповідає пан Фесенко. — Такі законопроекти треба ухвалювати в більш спокійних умовах, коли немає конфліктів між владою і опозицією, коли треба сконцентруватися на тому, щоб привести цю норму у відповідність до європейських стандартів».