«Панове, щось нас від вас відсуває...»

«Панове, щось нас від вас відсуває...»

Чи сяде невдовзі Микола Азаров за такою ж схемою, як зараз Юлія Тимошенко? Можна порозмірковувати на цю тему, адже, судячи з висловлювань нинішнього глави українського уряду у Брюсселі, він знав, що підписання «харківських угод» з Росією не гарантує нашій країні здешевлення газу на 100 доларів за тисячу кубів. Тобто вищий державний чиновник схвалив угоди, наперед знаючи, що вони не будуть виконуватися, і його батьківщина втратить від такого політичного контракту. Саме так випливає з одкровень Миколи Яновича, який учора виступав на конференції «Україна і ЄС: яке майбутнє?», що відбулася в стінах Європарламенту. «Насправді ніякого зниження (ціни на газ) не було, це була орендна плата за перебування Чорноморського флоту. Але це був передих», — цитує Прем’єра агенція УНАН. Ціна такої «передишки» — додаткові 25 років перебування на території України військової бази не вельми друж­ньої держави. Отже, очільник уряду визнає, що це було помилкове політичне рішення, викликане складністю поточного моменту. Яке, додамо, завдало шкоди стратегічним інтересам держави. Стаття яка там?.. Підкажіть, пане Кірєєв!

Чим «упійманий облизень» відрізняється від російського «кукіша»

Чим «упійманий облизень» відрізняється від російського «кукіша»

Візит Президента Януковича до Москви на саміт глав держав СНД залишив більше питань, ніж відповідей, ствер­джують оглядачі. «Найближчим часом Україна та Росія знайдуть вихід з газової проблеми», — сказав напередодні Віктор Федорович. Проте яким чином — не ясно навіть після переговорів президентів обох країн. Жодного коментаря в пресу щодо цього не просочилося. Росія продовжує наполягати на тому, що газ для «братів» дешевше не продає. Єдине питання з «газового сектору», про яке потрапила інформація в ЗМІ, — це приватизація української ГТС. Як і раніше, Янукович продовжує наполягати на три­сторонньому консорціумі з управління ГТС, де, крім України та РФ, третьою стороною буде ЄС. Водночас відомо, що перед Януковичем Москву відвідав міністр палива та енергетики Бойко. Інформація про ті перемовини закрита, але за даними сайту «ЛігаБізнесІнформ», йшлося про зменшення обов’язкових обсягів купівлі газу з 33 млрд. кубометрів до 25 млрд. «кубів».

Україна в «Колекції свободи»

Україна в «Колекції свободи»

«Свобода країни починається з усвідомлення цієї необхідності кожною людиною», — сказав Віктор Ющенко у Вашингтоні, куди його запросили на презентацію проекту «Колекція свободи», яку зібрав Інститут Джорджа Буша. Колекція увібрала в себе історії демократичних реформаторів з різних країн світу, експонати про визвольну боротьбу та інтерв’ю з дисидентами і борцями за свободу. Мета проекту — консолідувати нації, які боролися за свою незалежність і демократію, і поширити їхній досвід серед інших народів.

Всі статті рубрики