Україна в «Колекції свободи»

17.05.2012
Україна в «Колекції свободи»

Віктор Ющенко із Джорджем Бушем. (Фото з сайту unian.ua.)

«Свобода країни починається з усвідомлення цієї необхідності кожною людиною», — сказав Віктор Ющенко у Вашингтоні, куди його запросили на презентацію проекту «Колекція свободи», яку зібрав Інститут Джорджа Буша. Колекція увібрала в себе історії демократичних реформаторів з різних країн світу, експонати про визвольну боротьбу та інтерв’ю з дисидентами і борцями за свободу. Мета проекту — консолідувати нації, які боролися за свою незалежність і демократію, і поширити їхній досвід серед інших народів.

В інтерв’ю журналістам лідер Помаранчевої революції наголосив, що свобода в країні починається з кожного її громадянина, але її досягнення не є виміром одного року, чотирьох або п’яти. «Ми ще не навчилися жити у свободі, ми ще не навчилися цінувати демократію. Ті процеси, які зараз відбуваються в Україні, свiдчать про те, що у нас ще багато суспільної та політичної роботи для того, аби свобода і демократія були невідворотними», — відзначив Вiктор Ющенко. За словами екс–Президента, важливим є не лише те, як українці уявляють свободу і демократію, як їх відстоюють, як проводять вибори, як ведуть політичний діалог у країні, а й те, як сприймають Україну за кордоном. «Мене ображає, коли на Україну негативно дивляться, мене ображає, коли негативно оцінюється те, що дуже часто нам належить, у тому числі пам’ять та історія», — відзначив екс–Президент, додавши, що українцям потрібно навчитися захищати свої інтереси.

Також Вiктор Андрiйович із приємністю відзначив співпрацю його інституту (Інституту Президента Віктора Ющенка «Стратегічні ініціативи». — Ред.) з Інститутом Джорджа Буша. «Ми ставимо за мету із цілої низки подій української історії, і особливо XX століття, виділити декілька позицій, які ми спільно могли дослідити, провести міжнародні конференції, зробити наукові видання, або в інший спосіб презентувати частину нашої історії боротьби за свободу усьому світу».

Ющенко повідомив, що під час його зустрічей у Вашингтоні з колишніми президентами США, діючими сенаторами всіх надзвичайно цікавила ситуація в Україні. «Попри все, — сказав вiн, — я відношусь до оптимістів, і думаю, що Україна знайде в собі сили розібратися у викликах, які стоять перед нею. Я переконаний, що понад усе стратегічно важливо, щоб зараз не схибити і не звернути зі стратегічного шляху європейської інтеграції». Він висловив сподівання, що підготовлена угода з Європейським Союзом про політичну асоціацію та створення зони вільної торгівлі не опиниться «у кошику». «Переконаний, що ми у цих складних обставинах зможемо знайти власну національну відповідь — як упоратись iз цими викликами, як не потрапити під брехливі, легкі рецепти, у тому числі у зовнішній політиці», — резюмував Ющенко.