Мистецтво, від якого можна збожеволіти

08.05.2012
Мистецтво, від якого можна збожеволіти

Ревербераційна кiмната Інституту будiвельних конструкцiй стала мiсцем проведення мистецького експерименту. (Фото надано Центром сучасного мистецтва.)

Молоді українські митці відмовились від галерей на користь будівельних цехів. Перформанс під назвою «Музика не видобутих звуків» оселився у стінах Інституту будівельних конструкцій, де з 24 квітня до 7 травня мистецькі експерименти проводила художниця та архітектор Марія Куликівська.

Програма, в рамках якої освоюватимуться нові мистецькі локації, має назву «ПОШУК: інші простори» і є ініціативою фундації «Центр сучасного мистецтва». В основі «ПОШУКу» — ідея мис­тецького простору в місцях, на перший погляд, абсолютно не придатних для цього. Наприклад, у двох лабораторіях Інституту будівельних конструкцій — ревербераційній та звукової ізоляції. Якщо у першій завдяки сильному відлунню звуки помножувались та гіперболізувались, то у другій абсолютна тиша давила на вуха, викликаючи вібрації всередині тіла.

«На меті було дослідити два таких межуючих поняття, як звук та тиша, — ділиться подробицями автор проекту Марія Куликівська. — У ревербераційній кімнаті, наприклад, з динаміків спершу виходили звуки дитячої шкатулки, потім вибухи, потім тиша. Люди мали змогу кричати, співати, аби відчути свій справжній голос у постійній луні». У паралельній кімнаті Марія проводила експерименти з «шумами власного тіла». Стоячи спиною до глядачів, вона читала мантру — фрагмент тексту дзенської притчі про плескіт однієї долоні. В основі притчі — вчення про досягнення рівня «беззвучного звуку».

Експерименти зі звуком набули музичного забарвлення 5 травня, коли до проекту на один день долучились актори театру ДАХ. У кімнаті з луною вони виконували музичні та вокальні імпровізації. В ізоляційному приміщенні меломани мали змогу «почути себе»: перебуваючи у повній тиші, слухачі чули дзвін у вухах — це був шум крові у їхньому тілі.

Охочих відчути «невидобуті звуки» набралося достатньо, аби утворити довгу чергу, що виходила далеко за межі лабораторного приміщення. У чудо–кімнати пускали лише трьох людей за раз і всього на 3 хвилини. «В кімнаті реверберації не може знаходитись більше семи людей, адже за таких умов луни не буде», — пояснює Марія. Потрапивши до кімнати з музикантами, жалкувати не доводиться — перебування у камері постійної та абсолютної луни, хоч і коротке, але є вражаючим досвідом для будь–якого шукача нових вражень.

Не менш інтригуючою стала кімната звукової ізоляції — місця, в якому можна дізнатись, чого чекати від повної тиші. «Ми не маємо змоги в природі ні за яких обставин опинитися в абсолютній тиші. Для мене це був незрівнянний досвід, експеримент iз людською природою, адже людина, перебуваючи у всепоглинаючій тиші більше шести годин, може збожеволіти», — коментує авторка.

Перший iз семи запланованих проектів «ПОШУКу 2012» вдався. Локації подальших проектів не розголошуються, відомо лише, що відбуватимуться вони у подібному нетрадиційному міському середовищі. Отже, очікуємо найнеочікуванішого.

Ганна ДАЦЮК

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>