НОВИНИ ПЛЮС

26.04.2012

У Кабміні вивісили таки фальшивки картин Глущенка

Експертиза підтвердила: картини видатного українського художника Миколи Глущенка «Дніпровські далі» та «Село біля річки», що знаходяться у будівлі уряду, є фальшивками. Про це вчора повідомив міністр культури Михайло Кулиняк. «Це копії, виготовлені у ХХІ столітті, — сказав Кулиняк. — Міністерство готує документи для передачі справи до правоохоронних органів. Нагадаємо, чотири картини Глущенка Національний музей українського мистецтва ще шість років тому передав в оренду Кабміну. А нещодавно фахівці музею з’ясували, що дві картини спершу зникли, а ті дві, що лишилися, було замінено на грубо виконані підробки. Уряд Азарова не визнавав факт зникнення Глущенкових оригіналів і наполіг на «незалежній» експертизі. Тепер Кабінет Міністрів визнає: хтось із його співробітників викрав картини.

Михайло Кулиняк заявляє, що відтак буде укладено точний реєстр музейних експонатів, які знаходяться зараз у приміщеннях органів влади, а надалі — проведено перевірку їх оригінальності. «Ставитимемо питання про повернення найцінніших із них до музеїв», — каже міністр.

Українській дубляж не відмінять

В Україні ніхто не відміняв вимогу про обов’язкове дублювання закордонних фільмів державною мовою — така норма зафіксована у Законі «Про кіно», запевнив учора міністр культури Михайло Кулиняк. Водночас він не пояснив, чому досі не скасовано антизаконну постанову уряду, прийняту в лютому цього року, якою заохочується прокат фільмів, дубльованих у Росії, російською мовою.