Почім мемуари від «проффесора»?

18.04.2012
Почім мемуари від «проффесора»?

В Україні з’явився письменник рівня Дена Брауна та Джоан Роулінг, якщо брати до уваги прибутковість його творів. Сенсаційна новина відкрилася наприкінці минулого тижня, коли Президент Віктор Янукович оприлюднив свою декларацію про доходи за минулий рік. Виявляється, у 2011 році донецька друкарня «Новий світ» виплатила йому винагороду в сумі 16,4 мільйона (!) гривень за майнові права, передані цьому видавництву. Ідеться як про книжечки Януковича, видані у 2005—2010 роках, так і — головне — про ще, не написані твори.

«Рік в опозиції. У політиці не буває остаточних перемог і поразок», «...І рік при владі. Від кризи — до економічного зростання», «Здолати шлях», «Як Україні далі жити» — книжечки з цими назвами зовсім не були значними подіями в літературі, публіцистиці чи політиці. Здебільшого це збірники виступів Януковича. Тож його соратникам довелося виправдовуватися за фантастичні цифри прибутків «проффесора», отриманих у письменницькій царині. Ну треба ж щось говорити, якщо навіть президент США Барак Обама за минулий рік заробив $789 670, і з них половина — гонорари й роялті. Виходить, літературний талант господаря Білого дому на розвиненому видавничому ринку Штатів цінують у 5 (п’ять) разів нижче, ніж таланти хазяїна «Межигір’я».

Відбілювати хазяїна доручили голові Держагентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимиру Семиноженку. В інтерв’ю агенції УНІАН цей «гуманітарій» заявив, що «продаж прав на ще не написані мемуари є звичною світовою практикою» (а йдеться саме про них, переконаний екс–віце–прем’єр). «Думаю, мабуть, Віктор Янукович погодився дати розлоге інтерв’ю після 2020 року і розповісти про свою драматичну життєву долю, роботу на посаді Прем’єр–міністра, про те, як він пережив Помаранчеву революцію, як перебував в опозиції в 2005 і 2008—2009 роках і, в підсумку, зміг виграти президентські вибори і провести реформи», — вважає Семиноженко.

Маячня, скаже не лише фахівець у галузі журналістики й книгодрукування, а й будь–яка людина при здоровому глузді. Два мільйони доларів — за одне інтерв’ю? І кому — Януковичу?!

Але Семиноженко намагається запевнити, що після завершення кар’єри державний діяч може говорити без обмежень дипломатичного й політичного характеру, і це впливає на підвищення розцінок. За його словами, сьогодні бестселерами є, наприклад, мемуари Шарля де Голля, Уїнстона Черчілля, «Державність» Маргарет Тетчер або «Будь ласка, коротко!» Вацлава Гавела». «Рональд Рейган отримав аванс у розмірі 8,5 млн. дол. від однієї з компаній за свої мемуари і збірник промов. А інший президент США, Джорж Буш–молодший, ще перебуваючи на посаді, отримав аванс у 7 млн. дол. за книгу мемуарів «Момент істини», яка вийшла тільки в листопаді 2010 року, коли Америкою вже два роки керував Обама», — каже Семиноженко. Біллу Клінтону за таке заплатили 10 «лимонів», а його дружині Хілларі — 8.

Голова Держагентства визнає: «Усі ці цифри значно вищі, ніж той гонорар, який отримав Віктор Янукович. На пострадянському просторі політичні мемуари зазвичай не настільки відверті, як на Заході. Можливо, Віктор Янукович зламає цю практику і розповість у притаманному йому відвертому стилі про сьогоднішнє «закулісся влади».

«Два мільйони доларів за книжку? Ні, це не література. Це щось від політики чи від фінансових афер, — каже в коментарі «УМ» Костянтин Родик, літературний критик та відомий експерт у галузі книговидавництва. — В Україні видавництва платять зовсім невеликі гонорари. Іноді просто передають авторові частину тиражу як розрахунок. Іноді автор сам доплачує половину вартості видання. 500 доларів за книжку — це в нас чудовий гонорар для початківця. Маститий письменник отримує близько тисячі. Більше — платять дуже рідко, це має бути дуже вдалий продаж рукопису».

Родик — організатор Всеукраїнського рейтингу «Книжка року» — взагалі не чув про таке видавництво, як «Новий світ» із Донецька. Експерт припускає, що в даному випадку може йтися або про корупційну схему — скажімо, для виправдання величезних витрат на розбудову «Межигір’я», або про застосування адмінресурсу. Мовляв, після видання книжки Януковича її силоміць насаджуватимуть держустановам, аби купували за завищеною ціною. «Так, скажімо, став мільйонером пан Хорошковський, коли його меблі «Меркс» повинні були закуповувати всі державні установи», — каже Костянтин Родик.

За його словами, $2 млн. за мемуари видатному політикові могло б заплатити відоме французьке видавництво на кшталт «Фламмаріона» чи «Ашет». Але у випадку із невідомим донецьким «Новим світом» закони ринку не діють.

За черговий «караул» у своїх стосунках із грішми виправдовувався вже й сам Янукович. Під час візиту на Всенічну до Києво–Печерської лаври в коментарі прискіпливим журналістам він заявив, що спрямує свої авторські винагороди на доброчинність. «У цьому році ті кошти, які я отримав від видання деяких своїх книжок, я всі буду спрямовувати тільки на допомогу бідним людям, тим, хто хворіє, і, безумовно, перш за все, дітям», — сказав Президент.

До речі, його охоронці та ДАІшники, які перекривали рух із нагоди великоднього богомоління Віктора Федоровича з почтом, спромоглися організувати затори в центрі Києва навіть о другій годині ночі. А храм оточили турнікетами й обмежили доступ простих людей на Пасхальну службу. Така от благодійність.

 

ДЕКЛАРАЦІЯ

Згідно з декларацією про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2011 рік, минулоріч Віктор Янукович отримав 757,6 тис. грн. за графою «заробітна плата, інші виплати та винагороди, нараховані (виплачені) декларанту відповідно до умов трудового або цивільно–правового договору». Як відсотки за банківським вкладом від фінансових установ — ще плюс 155,4 тисячі гривень. Крім того, ТОВ «Друкарня «Новий світ» (м. Донецьк) виплатило Президентові авторську винагороду в сумі 16,4 млн. грн. за передані цьому видавництву майнові права. З отриманої суми авторської винагороди Януковичем до бюджету сплачено 2,8 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб.

Згідно з декларацією Президента, йому належать ділянка площею 1,7688 га у Київській області із розташованим на ній житловим будинком на 619,6 кв. м, квартира в місті Києві на 239,4 кв. м і два машиномісця (39,9 кв. м).

У 2011 році Президентом перераховано 120 тис. грн. благодійної допомоги дитячому будинку «Багатодітна сім’я Михайла Жара».

На кінець 2011 року залишок коштів на банківських рахунках глави держави становив 14,5 млн. грн. Також він володіє цінними паперами на суму 6,8 тис. грн.

Дружина Януковича Людмила у 2011 році отримала 15,9 тис. грн. пенсії, 4,9 тис. як проценти за банківським вкладом, 400 тис. грн. доходу від продажу земельної ділянки й будинку в Донецькій області, які за життя належали її матері.

У власності дружини Президента — будинок площею 303,8 кв. м, земельна ділянка 0,9372 га на Донеччині, автомобіль Honda Odyssey 2009 року. На рахунках першої леді було 181,9 тис. грн.