Студенти гралися у парламент

27.03.2012

Україна не має ефективного законодавства в інтересах молоді, вважають молоді ініціативні українці. Тому минулого вересня студенти 50 вищих навчальних закладів взялися за створення проекту І Всеукраїнського моделювання Верховної Ради. За півроку було розроблені законопроекти «Про перше робоче місце», «Шлях розвитку вищої освіти в Україні», «Шляхи розвитку студентського самоврядування», «Шляхи розвитку молодіжної політики в Україні». За задумом, після моделювання кращі ідеї підготовлених студентами законопроектів можуть лобіюватися у вищі, дорослі інстанції.

«Фінал» моделювання відбувався минулого уїк–енду. За три дні студенти вигадали собі партії — «Європейська Україна», «Патріотична молодь», «Рідна Україна», «Партія соціал–демократичного відродження» і «Майбутнє України», обрали уявне партійне керівництво, обговорювали законопроекти та резолюції, напрацьовані ними заздалегідь.

Для більшої солідності амбітні ініціатори заходу обрали відповідні місця дислокації: Верховна Рада, Будинок офіцерів на вулиці Грушевського, що неподалік парламенту, Академія адвокатури України на бульварі Шевченка. Але скрізь отримали відмови. Тож у різні дні довелося засідати у... київському цирку, а також університеті «Україна» та Українському домі. Чому так? «Влада не готова вийти з нами на відкритий діалог, боїться, встромляє палиці в колеса», — каже голова організаційного комітету Роман Григоришин.

Леонід Кравчук, який прийшов на фінальне засідання, сказав, звертаючись до молоді: «Я б не хотів, щоб ви моделювали Верховну Раду такою, якою вона є. Не можу сказати, що вона є демократичною». Згадуючи політичні перипетії, перший Президент дав молоді настанову не ставити кулуарні домовленості вище корінних інтересів українського народу.

Загалом, захід виглядав досить дивним. Це, радше, була розвага молодих кар’єристів, аніж демонстрація реального потенціалу майбутнього покоління політиків. Єдине, що не «підкачало» і додало масу приємних вражень у «моделюванні», — вечірка в розважальному клубі «Арена» на Бессарабці.

За недавнім висловом політолога Дмитра Видріна, щоб заглибитися в громадські інтереси, треба «мати коріння в землі, а не на паркеті». Втім від змодельованого студентами «дорадчо–консультативного органу уряду» склалося враження: у нинішніх нікудишніх політиків і зміна буде відповідна.