Пальмова олія у вогнище «сирної війни»

27.03.2012

Учора в Україну прилетіла група працівників Росспоживнагляду, аби перевіряти якість українських сирів, які наші молочні підприємства мають намір продавати на території РФ. Про це стало відомо зі слів головного санітарного лікаря Росії Геннадія Онищенка. «Троє наших співробітників летять в Україну орієнтовно на п’ять днів на завод, який першим надав документи... Я, можливо, під’їду після закінчення перевірки», — цитує главу Росспоживнагляду газета «Коммєрсант».

У прес–службі Міністерства агрополітики, яке курирує цю тему, «УМ» не змогли відповісти, які саме заводи будуть інспектувати росіяни. І це при тому, що інспекторів із РФ чекали з нетерпінням.

Нагадаємо, з 7 лютого Федеральна служба РФ із нагляду у сфері захисту прав споживачів заборонила ввозити та реалізовувати на території Росії продукцію трьох українських сирзаводів — ТОВ «Прометей» Чернігівської області, АТ «Пирятинський сирзавод» і ТОВ «Гадячсир», що на Полтавщині, тому що в їхньому сирі начебто виявили пальмову олію. Українська сторона відкинула ці звинувачення. Незалежна експертиза, щодо результатів якої росіянин Онищенко висловив сумніви, пальмової олії в наших сирах не виявила. Держветфітослужба обіцяла в лютому–березні перевірити якість сирів усіх українських виробників, проте про результати цієї перевірки ще нічого не відомо.

Хмизу у вогонь «сирної війни» додало й відверто хамське іронізування пана Онищенка — до речі, власника диплома Донецького медінституту — щодо «прирівнювання» українців до тварин на тій підставі, що якістю харчів в Україні опікуються ветеринари.

Причиною санкцій Москви проти українського сиру є питання великої політики, а не рослинної олії. Якщо досі це було просто версією й логічним припущенням, то тепер це визнали самі російські політики, зокрема, делегація Законодавчих зборів Ленінградської області РФ, яка перебувала на Полтавщині минулого тижня, втілюючи угоду про співпрацю з Полтавською облрадою.

Чого варті такі угоди і чи вдалося спробувати російським гостям на Полтавщині сири пирятинського й гадяцького підприємств, які в розпал «сирної війни» опинилися на межі зупинки, а значить, «поставили на коліна» сотні своїх працівників і тисячі селян–здавачів молока? Відповідаючи на ці запитання «УМ» на прес–конференції в Полтаві, депутат Законодавчих зборів Ленінградської області Геннадій Жирнов зазначив: «Повністю згоден з вами. На міждержавному рівні так не можна поводитися. Заяви Онищенка мали не якийсь об’єктивний характер — це більше попахувало нездоровим політесом. Як на мене, це величезна помилка. Тим паче що Ленінградська область розташована значно північніше й, зрозуміло, не може забезпечити себе належним асортиментом сільгосппродукції, а наш споживчий ринок наповнений низькоякісною дешевою продукцією з тієї ж Європи. Так, це проблема, яку треба вирішувати. На рівні Законодавчих зборів ми все чудово розуміємо. І будемо працювати задля того, щоб згадані перепони усувалися передовсім на рівні міждержавних стосунків».

Депутат Геннадій Кузьмін також переконаний у тому, що «не можна вмішувати в політику санепідемслужбу Російської Федерації». «Сирні» заяви Геннадія Оніщенка він вважає винятково наслідком того, що політики двох держав не домовилися про щось важливіше на найвищому рівні.

«Та, попри все, ми з колегами вже купили і вашого сала, і полтавської ковбаси, щоб повезти їх додому, пригостити рідних, друзів, знайомих. Бо ж добре знаємо, що це справді якісна продукція наших сусідів», — сказав пан Кузьмін.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>