«Бєспрєдєльщики» з «Квіткової долини»?

27.03.2012
«Бєспрєдєльщики» з «Квіткової долини»?

У такому вигляді вчора вранці застали свої ятки деякі торговці Лук’янівського ринку. (Фото з сайту maidan.org.ua.)

Побиті вікна, розтоптані фрукти, овочі, потрощені торговельні столи... Так виглядав учора зранку Лук’янівський ринок, що у Шевченківському районі столиці. Як зазначають очевидці, вдосвіта на територію вдерлося близько сотні молодиків спортивної статури, щоб захопити базар для «нового власника».

«Із криками «Ми бєспрєдєльщики!» вони рознесли практично все, що бачили. Зламали парасолі, я двох ящиків яблук знайти не можу, позривали електродроти. Як після війни», — бідкається одна із торговок, поки її сусідка зазирає під усі столи і шукає терези. Охоронці ж говорити не хочуть — лише з досадою зітхають, що не втримали «навали».

Натомість заступник директора ТОВ «Лук’янівський ринок» Роман Ропотан охоче переповідає вчорашні події: «Щоранку близько четвертої години через ворота заїжджає автівка з м’ясом. У цей час на воротах стоїть 6—7 охоронців. Але цього разу, щойно брама відчинилася, на охоронців налетіла юрба молодиків — осіб 40—50. Два десятки наших працівників, що були на території, вони побили, скрутили і вивели. Одному розбили голову, він наразі у лікарні. «Спортсмени» зачинилися зсередини. Охоронці нас (працівників ринку. — Ред.) обдзвонили. Коли ми приїхали, побачили на зупинці трамвая шість мікроавтобусів з іногородніми номерами».

За словами пана Романа, коли молодики побачили, що прибула велика кількість людей, вони просто почали перевертати всі столи, нищити товар і барикадувати ворота. «Барикади були метрів шість заввишки, — розповідає заступник директора ринку. — А ті вогнегасники, які ми підготували для оборони, стали використовувати проти нас, аби ми не перелізли. Вже близько сьомої години прийшли всі торговці, «заведені» до межі, адже потрощено їхній товар — їхні гроші... Люди почали розгойдувати ворота, зайшли на територію. Бандити у відповідь застосували якийсь порошок і вогнегасники, потім відкрили інші ворота і втекли».

Підприємці, з якими поспілкувалася «УМ», кажуть, що протягом усього цього часу за інцидентом спостерігала міліція. Але не втручалася, поки працівники ринку не потрапили на територію. Вже там міліціянти почали реагувати — убезпечувати нападників від самосуду.

За нападами на «Лук’я­нівку», каже Ропотан, стоїть фірма «Квіткова долина», якій колишній голова Шевченківської адміністрації Віктор Пилипишин 2010 року нібито продав ринок. «Через півтора року вони прийшли і сказали, що тепер вони — нові господарі, — розповідає пан Роман. — Вищий господарський суд вони виграли, але наразі справу з цього приводу розглядає Верховний Суд. Я так розумію, ці люди судочинство зневажають, і чекати рішення не хочуть».

За інформацією керівництва ринку, «Квіткова долина» викупила його за 7 мільйонів гривень, тоді як згідно з оцінкою Київського інституту земельних відносин, реальна вартість ринку становить близько 69,357 мільйона гривень.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Столична міліція заявляє, що забезпечила охорону громадського порядку на території Лук’янівського ринку: «Було проведено низку процесуальних заходів згідно з вимогами чинного законодавства. Наразі зібрано матеріали, зареєстровані в Шевченківському райуправлінні міліції, за якими проводять дослідчу перевірку. Одночасно повідомляємо, що протягом 2010—2011 років між суб’єктами підприємницької діяльності в судах різної інстанції тривали судові спори навколо ЦМК «Лук’янівський ринок». У результаті Вищий господарський суд України виніс рішення на користь однієї зі сторін. Натомість інша сторона відмовилася виконувати законне рішення суду».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>