Знову в зоні досяжності

26.01.2012
Знову в зоні досяжності

Туристам дозволять дивитися на зруйновану ЧАЕС тільки здалеку. (УНІАН.)

Чорнобильська зона знову «ласкаво просить» до себе організованих сталкерів. Днями турфірмам дозволили проводити екскурсії в зоні відчуження, повідомив голова Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голобуха. Заборона, нагадаємо, діяла з 21 червня.

Туристичний маршрут до суду

Рішення не пускати екскурсантів у Чорнобиль оглядачі пов’язували з багатоповерховим конфліктом інтересів: туроператорів та Міністерства з питань надзвичайних ситуацій — в одній площині, а також МНС та МВС — у іншій. Спершу відомство пана Балоги вирішило «прорідити» туроператорів, які возять людей у зону. Було розроблено нові дозвільні акти, вибудувано чіткі маршрути, від яких тургрупам не можна відхилятися тощо. Іншими словами, МНС узяло під свій контроль і очолило туристичний рух по Чорнобильській зоні. З подачі МВС Генеральна прокуратура оскаржила таке рішення «надзвичайного» міністерства у суді, посилаючись на те, що воно не було узгоджено з МВС, та й узагалі поїздки в зону з підвищеним рівнем радіації можуть погано позначитися на здоров’ї шукачів пригод. Це вкрай рідкісний випадок, коли «урядова команда» для вирішення своїх суперечностей звертається до суду. Результат: 25 листопада Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов ГПУ, яка вимагала заборонити екскурсії в зону. Віктор Балога взяв до уваги. Виправився. У грудні МНС затвердило нові правила поїздок у зону відчуження. Відтак охочі побачити зону знов отримають таку можливість.

Які ті правила, достеменно не повідомляється. Відомо, наприклад, що заявку до МНС турфірма мусить подавати не за п’ять днів до екскурсії, як було раніше, а за десять. Також — що екскурсантів не підвозитимуть на оглядовий майданчик біля самого зруйнованого четвертого енергоблока ЧАЕС, а показуватимуть реактор звіддаля. Ген­прокуратура швидко погодилася з удосконаленим варіантом виготовленої в МНС інструкції для «доморощених сталкерів». Конфлікт дивним чином було вирішено. Тепер у МНС чекають туристів, насамперед закордонних уболівальників, які, приїхавши на футбольний чемпіонат до Києва, обов’язково кинуться випробувати радіаційний екстрим на собі. Принаймні про великі очікування від Євро–2012 саме в цьому сенсі говорить згаданий вище пан Голобуха.

Та не дорожче, ніж в Одесу

Тури, відповідно, подорожчають. Так, за даними Ігора Голобухи, Агентство інформації, міжнародної співпраці та розвитку «Чорнобильінтерінформ» встановлює фіксовану офіційну вартість поїздки на одну особу — 1400 гривень. Утім, за повідомленням газети «Коммєрсант», яка посилається на джерела у МНС, ціна екстриму становитиме 840 гривень, студентам — знижки. Екскурсовода можна буде запрости за 100 гривень, а якщо ви іноземці, то вам розкажуть чи то більше, чи то барвистіше — на 200 гривень. Словом, розцінки доведеться уточнювати у туроператора. Хоч уже видно, що побачити зону техногенної катастрофи, спричиненої «мирним атомом» буде дорожче. Проте дешевше, ніж з’їздити до Парижа. І не набагато дорожче, ніж, скажімо, в Одесу.

Ігор Голобуха розповідає, що екскурсія триватиме в середньому три години і включає мертве місто Прип’ять, сам Чорнобиль, однак місця, де досі «фонить», забороненi для відвідин. До речі, вони позначені спеціальними знаками ядерної небезпеки, а розташовані переважно там, де у 1986 році закопували техніку, що брала участь у ліквідації аварії. Перед початком екскурсії, каже пан Голобуха, для туристів проведуть інструктаж iз техніки безпеки, але якоїсь спеціальної підготовки чи обладнання не потрібно.

Голова Всеукраїнської асоціації туроператорів визнає, що зараз немає шаленого попиту на такі мандрівки. Припускає, що туристичний інтерес до зони трохи згасила згадана вище заборона. І сподівається: з наближенням липня не буде відбою від «євротуристів».

Ігор Голобуха наголошує: якщо дотримуватися усіх правил безпеки, то здоров’ю та життю відвідувачів зони нічого не загрожуватиме. А щодо радіаційного фону, то він майже такий, як у Києві. Тобто нормальний. Жити можна.

ПОРАДА МЕДИКА

Старший науковий співробітник державного підприємства «Національний науковий центр радіаційної медицини» Академії медичних наук Елеонора Саркісова підтверджує: перебування в зоні відчуження протягом такого нетривалого часу (тобто трьох годин — саме стільки триває екскурсія) є досить безпечним. Водночас фахiвець не радить брати із собою у подорож дітей. «Треба з обережністю ставитися до таких екскурсій, оскільки вплив радіації на організм людини ще остаточно не досліджений», — застерігає пані Саркісова.