«Коронація» в оплоті демократії

«Коронація» в оплоті демократії

За статутом, упродовж однієї п’ятирічної каденції Європарламент мають по черзі очолювати представники двох різних фракцій. Тож учора, після двох із половиною років головування поляка Єжи Бузека, європейські парламентарії обрали нового спікера. Хоч у документах ЄС такої норми не прописано, за неформальною домовленістю двох найбільших парламентських фракцій — соціалістів і християнських демократів — у Європарламенті по черзі головують їхні представники. Це дуже не подобається меншим парламентським групам, але іншого виходу, окрім як миритися із двопартійною системою, в них немає.

Доба без «Вікі»

Доба без «Вікі»

Найбільша і найпопулярніша у світі англомовна версія інтернет–енциклопедії «Вікіпедія» сьогодні буде недоступною для користувачів. Так вирішило керівництво цього найпопулярнішого у світі інтернет–проекту на знак протесту проти двох законопроектів, які розглядає Конгрес США: «Акт про захист інтелектуальної власності» та «Акт проти онлайн–піратства».

Останній день Сенатора

Останній день Сенатора

У природному парку Флориди згорів один із найстаріших у світі кипарисів. За оцінками фахівців, вік 36–метрового заввишки дерева становив щонайменше 3500 років. Кипарис навіть мав власне ім’я — Сенатор (на честь конгресмена, який свого часу подарував природному парку територію, де він зараз розташовується). До слова, раніше висота дерева становила 50 метрів, але під час урагану 1925 року вітром обламало верхівку.

Нижчий рейтинг — менше грошей

Нижчий рейтинг — менше грошей

Міжнародна рейтингова агенція Standard & Poor’s завдала нищівного удару по єврозоні. Позавчора S&P знизила кредитний рейтинг Європейського фонду фінансової стабільності (ЄФФС) з найвищого ААА до на сходинку нижчого ступеня АА+. Фахівці агенції вважають, що європейські політики докладають недостатньо зусиль для виходу з кризи.

Весна бентежна

Весна бентежна

Перші повідомлення про те, що в туніському містечку Сіді–Бузід відбуваються акції протесту проти влади, у стрічках світових інформ­агентств пройшли майже непомітно. Навіть коли «зведення з фронту» почали надходити частіше й набули тривожнішого характеру — «захопили», «спалили», «вбили», західним лідерам та експертам не хотілося відволікатися від святкових клопотів. Іскра багаття, яке вражений світ назве «Арабською весною», спалахнула напередодні католицького Різдва 2010 року. І згасне вона, очевидно, не скоро.

У тих країнах, де революція перемогла, до влади демократичним шляхом приходять ісламісти — не лише помірковані, а й радикальні салафіти, котрі наполягають на жорсткому дотриманні законів шаріату. Ще в низці держав протистояння між владою й опозицією триває. І хоч би чим воно завершилося, вже зараз очевидно: пробудження ісламістського дракона, стримуваного раніше авторитарними правителями, нічого приємного міжнародній спільноті не обіцяє.

Червоне море не в фаворі

Червоне море не в фаворі

Давно облюбовані українськими туристами єгипетські та туніські курорти нині порожніють: виявляється, не лише європейці, а й наші земляки стали менше їздити на відпочинок до неспокійних африканських країн. На туристичних інтернет–форумах українці та росіяни жваво обговорюють події на «революційних» курортах. «Хотіли на Новий рік полетіти в Шарм, — пише «форумчанка» Ніна, — але по телевізору показують заворушення в Єгипті. А знайомі повернулися звідти й кажуть: туристів практично немає, пляжем ходять військові...»

Всі статті рубрики