Зцілитися і просто помолитися

18.01.2012
Зцілитися і просто помолитися

Вiктор Ющенко не зрадить щорiчнiй традицiї — зануритися в крижану купiль. (Фото з сайту razom.org.ua.)

Сьогодні перша зірка на нічному небі втретє з початку року збере українців за святковим столом на Водохресний Святвечір. А завтра, після урочистого молебню й традиційного в День Богоявлення Господнього освячення водойм, віруючі зануряться у воду, адже вважається, що таке купання очищає від гріхів і позбавляє хвороб. Не стануть цьогоріч винятком і українські політики. І хоча мода на купання, яка переважала серед сильної статі владного олімпу в часи президентства Віктора Ющенка, нині відійшла в минуле, пірнути в ополонку обіцяють не лише деякі колишні, а й чинні високопосадовці.

Уже традиційно завтра о 14–й годині в столичному Гідропарку зберуться представники патріотичних організацій, які, після освячення дніпровської води, розтягнуть державний прапор розмірами шість на десять метрів. Взявши синьо–жовтий стяг iз різних кінців, представники Конгресу українських націоналістів, УНА–УНСО, ВО «Тризуб» ім. Степана Бандери, футбольних «правих» фанатів тощо, за традицією, тричі пiрнуть разом зі стягом у Дніпро. Підтримати патріотів також прийде народний депутат Олесь Доній. «Серед політиків нині модніше, граючи на електорат, в цей день спуститися в шахту, ніж очиститися», — каже «УМ» голова Київської організації УНА–УНСО Ігор Мазур (Тополя), пояснюючи меншу популярність зимового купання нині, ніж за часів попереднього Президента Віктора Ющенка, і запрошує після купання на гарячий куліш.

Сам Віктор Андрійович, як вдалося дізнатися «УМ» iз власних джерел, планує відвідати службу Божу разом з братом Петром, головою політради партії «Наша Україна» Валентином Наливайченком, «нашоукраїнцями» Юрієм Єхануровим, Миколою Оніщуком та деякими народними депутатами. Щоправда, станом на вчора з місцем для купання в «помаранчевому» таборі ще не визначилися.

Інший міністр часів Ющенка Володимир Огризко в ополонку не стрибатиме, втім у народних гуляннях участь візьме. «На Водохреще обов’язково молитимуся разом iз сім’єю у Володимирському соборі. Після цього поїдемо в Гідропарк подивитися на народні гуляння», — розповів «УМ» Володимир Станіславович. А колишній міністр охорони здоров’я Василь Князевич разом із сім’єю відвідає греко–католицький Патріарший собор Воскресіння Христового в Києві. «Саме там, після святої літургії і освячення води, планую зануритися», — пообіцяв Василь Михайлович «УМ».

Швидше за все, не купатиметься на Водохреще чинний Президент Віктор Янукович, у прес–службі якого «УМ» зазначили, що графік глави держави ще не сформований, утім, найімовірніше, Віктор Федорович лише відвідає одну зі святинь Києва. В прес–службі Прем’єр–міністра Миколи Азарова теж сумніваються, що керівник уряду настільки дотримуватиметься народних традицій, що полізе у холодну воду. «Микола Янович відвідає літургію в Києво–Печерській лаврі», — зазначили в прес–службі Кабміну. «Насухо» відзначить 19 січня й очільник Київміськдержадміністрації Олександр Попов. Спершу голова КМДА візьме участь в офіційних заходах, у тому числі за участю керівників держави, після чого усамітниться разом iз сім’єю в одній зі стародавніх церков Києва на Подолі. «Це буде приватний візит без представників засобів масової інформації», — зазначили «УМ» у прес–службі КМДА.

А ось керівник Міністерства надзвичайних ситуацій Віктор Балога щорічному купанню на Водохреще не зрадить. «Звичайно, буде традиційне освячення води, після якого Віктор Іванович купатиметься. Це багаторічна традиція, якої він дотримується неухильно», — каже «УМ» його прес–секретар Юлія Єршова. На уточнююче запитання, чи не планує очільник МНС зануритися в компанії зразка років президентства Віктора Ющенка, пані Юлія уточнює: «Він купатиметься з нинішніми колегами».

У гостях у колеги планує скупатися й Наталія Королевська. За даними «УМ», депутатка від БЮТ прийматиме купіль перед фотооб'єктивами у Сквирі Київсбкої області, де заправляє її заступник по УСДП Євген Суслов.

І вже не до святкувань чи купання буде лідеру партії «УДАР», а за сумісництвом — чемпіону світу в суперважкій вазі за версією WBC — боксеру Віталію Кличку, який завтра перебуватиме у тренувальному таборі Кітсбюель в Австрійських Альпах, готуючись до бою проти англійця Дерека Чісори в німецькому Мюнхені 18 лютого. «У нього дуже напружений графік, який розпочинається о 6–й ранку. Тому Віталій святкуватиме Водохреще, виходячи з умов і можливостей, які будуть на місці», — повідомили «УМ» у прес–службі партії «УДАР».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>