Повернення «кривавих 90–х»?

04.01.2012
Повернення «кривавих 90–х»?

До розстріляного банку несуть квіти. (Фото з сайту censor.net.ua.)

Холоднокровне вбивство п’ятьох співробітників Донецького відділення Приватбанку, що по вулиці Театральній, 21, стало жорстокою кримінальною крапкою минулого року. Нагадаємо, 29 грудня близько 15–ї години до офісу «Приватбанку», а саме відділення для обслуговування VIP–клієнтів, увірвалися невідомі й відкрили вогонь з автоматичної зброї. Загинули п’ятеро співробітників банку: 32–річна управляюча банком Олена Атачкіна, в якої залишилася півторарічна дитина, 23– і 27–річні мене­джери Тетяна Шевцова і Олена Геніятуліна, 29–річна касирка Тетяна Бурцева та охоронець Вадим Бондаренко, якому виповнилося 45 років. Під час нападу одній із співробітниць вдалося натиснути «тривожну кнопку» і викликати правоохоронців. Грабіжники жодної копійки не взяли і зникли з місця пригоди.

Для розкриття цього резонансного злочину задіяли понад 500 співробітників силових структур, зокрема й фахівців iз центральних апаратів МВС та СБУ. На особистий контроль справу взяв Президент України Віктор Янукович, який доручив міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку та голові СБУ Валерію Хорошковському 31 грудня прозвiтувати про хiд розслідування.

Відтак уже позавчора слідча група прозвітувала громадськості: затримано двох підозрюваних. Прес–служба прокуратури Донецької області повідомила, що вони дають покази у СІЗО, уже зізналися у скоєному, а їхня причетність до нападу підтвер­джується здобутими доказами та показами свідків.

Тридцяте грудня у Донецьку було оголошено днем жалоби, а на ручках дверей відділень «Приватбанку» висіли чорні траурні стрічки, проте установи працювали у звичному режимі.

«Ми надзвичайно вражені, що в наш час може таке трапитися, — iз жахом і подивом розповідає працівник сусіднього офісу Сергій Бургас. — Таке враження, що повертається повний «бєспрєдєл» 90–х років! Думаю, це ж і я міг поруч проходити і мене могли застрелити». Думки про те, що в країну повертаються криваві «розборки» 1990–х, непокоять більшість опитаних донеччан. Люди відчувають себе все менш захищеними і надії на правоохоронні органи, як правило, не покладають.

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко:

— Бандитський напад, який стався наприкінці грудня в Донецьку, є абсолютно нетиповим. Зловмисники вбили п’ятьох людей і швидко зникли в невідомому напрямку, не взявши гроші. Якут мету ставили перед собою нападники? Лишається незрозумілим. До того ж дивним чином зникли магнітні відео­спостереження. Загалом ситуація із пограбуваннями банків за 2011 рік порівняно з попередніми роками особливо не змінилася, незважаючи на те, що поглиблювалася криза. Найбільше в цих типових ситуаціях дивує те, що ми так і не бачимо результативності розкриття таких злочинів, не знаходимо реальної звітності про спійманих зловмисників. Із цього можна зробити висновок, що держава не спроможна забезпечити гідний захист банківським установам, а охоронна система банків не відповідає установленим європейським вимогам. У банках навіть немає необхідного інструктажу про те, як поводитися в екстрених ситуаціях.

 

ТІЛЬКИ ЦИФРИ

Статистика нападів на банки за останній рік

За 2011 рік це вже шосте пограбування донецьких банків. Лише у двох випадках міліція змогла відрапортувати про розкриття цих злочинів.

Загалом же статистика нападів на банки різко зросла по всій країні. Нагадаємо, у травні цього року в Рівному невідомі викрали 28 тисяч гривень з відділення «Приватбанку» на вул. Гагаріна. Відділення цього ж банку, що на вул. Шевченка, пограбували й у грудні — зловмисники винесли майже 120 тисяч. У грудні від грабіжників постраждало і відділення «Ощадбанку» на вулиці Ювілейній.

Люди в чорних масках «брали» і столичні фінустанови. Так, 15 лютого за адресою вул. Щорса, 36, невідомі пограбували відділення банку. Двоє зловмисників, погрожуючи працівникам банку вогнепальною зброєю, забрали 900 тисяч доларів. 6 квітня на вул. Ш. Руставелі, 17 чоловік у масці та камуфляжній формі здійснив розбійний напад на обмінник. А у червнi в столиці було встановлено рекорд — з відділення «Єврогазбанку», що на вул. Саксаганського, 96, грабiжники винесли гроші та коштовності на загальну суму 10 мільйонів гривень.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>