Білоруски, роздягайтеся!

22.12.2011
Білоруски, роздягайтеся!

Активісток Femen переправило додому посольство України в Білорусі. (Фото Рейтер.)

Троє українок з організації Femen — Інна Шевченко, Оксана Шачко та Олександра Немчинова, — над якими після проведення в Мінську акції «КГБацька» цілий вечір глумилися чи то білоруські кагебісти, чи то міліціонери, учора вночі нарешті повернулися до Києва. Як розповіла «УМ» лідер організації Анна Гуцол, дівчат били, зокрема й різками, наказували роздягатися, примушували тримати плакати з німецькою свастикою, погрожували вбити, обрізали пасма волосся ножем... На запитання, чи не зазнали дівчата сексуального насильства, Анна відповіла: «Ні, але їхнiй моральний та фізичний стан дуже важкий». Оговтавшись від потрясінь вечора 19 грудня, білявки з Femen заявляють про підготовку «акцій помсти». «Ми вже плануємо наступну поїздку в Білорусь, думаю, це буде не один протест», — каже одна з постраждалих, Інна Шевченко, і закликає білоруських колежанок приєднатися до них.

 

КДБ дівчат не б’є

Учора вранці подав нарешті голос і Комітет держбезпеки Білорусі. Не якийсь там дрібний речник, а сам голова КДБ Вадим Зайцев заявив, що інцидент з українськими дівчатами — це провокація, до якої не мають стосунку співробітники його служби. Якщо не КДБ, то міліція, втім — «один чорт».

Позаяк топлес–акція Femen перед будівлею КДБ Білорусі мала політичний характер, МЗС України не захотіло дорікати Мінську такими дрібницями, як викинуті в лісі голі дівчата. Словом, МЗС не взяло прикладу з борчинь і не стало грудьми на захист скривджених. Речник міністерства Олександр Дікусаров повідомив пресі, що в білоруських правоохоронних органів «немає претензій до активісток організації Femen». Ще б пак! Надивитися на роздягнутих красунь, посмикати їх, а тоді ще й нарікати на це Дікусарову, — це вже було б занадто нахабно навіть для ментів дружньої країни.

Водночас й епатажні дівчата отримали урок. Досі всі їхні «голі протести», доречні й недоладні, всякі, відбувалися під спалахи фотокамер і посиленої уваги «Рейтер» та «Євроньюз», ніде — ні в Києві, ні в Москві, ні у Варшаві — з ними не поводилися брутально. Уперше «феміністкам» дали зрозуміти, що на епатаж у деяких країнах існує своя відповідь, теж шокуюча.

До речі, на інтернет–форумах побільшало позитивних оцінок діяльності гологрудих «протестанток», наприклад, чимало білорусів дякують за їхню акцію, тоді як дотепер топлес–протести Femen, радше, розважали або обурювали глядачів.

«Гола правда» вразила «бацьку»

Схоже, білоруська влада (чи принаймні споріднені з нею керівники силових структур) сприйняли витівки трійки «феміністок» усерйоз. З інтерв’ю, яке вчора дала Інна Шевченко «Єврорадіо», випливає, що їхні таємничі викрадачі намагалися довідатися, кого з білоруської опозиції дівчата знають особисто, хто проплатив акцію, хто спорядив до Мінська.

Інна стверджує, що, перестрівши дівчат на вокзалі Мінська, викрадачі представилися саме як «люди з міліції». Потім дівчат посадили в мікроавтобус із затонованим склом і допитували, а вже пізніше, близько 4–ї ранку, привезли до лісу і почали глумитися. Усе це знімали на відео. Далі голих і побитих «феміністок» покинули в лісі на морозі, вказавши, в якому напрямку Україна, й заявили, щоб вони «виміталися» звідси. Після трьох годин блукання гомельськими лісами нещасні дісталися до найближчого села Беки, де їм надали допомогу люди. Потім, як розповіла Інна, їх доправили до Єльської райлікарні. До речі, за даними білоруських ЗМІ, лікар, який оглядав жертв інциденту, визнав, що їхній стан нормальний, але на обличчях i тілах є гематоми.

Невдовзі батьки передали Інні Шевченко, Оксані Шачко та Олександрі Немчиновій копії документів, щоб вони могли безперешкодно повернутися на батьківщину. За дівчатами приїхав посол України в Білорусі й забрав потерпілих своєю машиною. Страшненька історія завершилася хепі–ендом.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>