«Ліквідація» ліквідаторів

20.12.2011

Довiчний голова всiх «чорнобильцiв»

Справжній трилер розігрався навколо обрання нового президента найвiдомiшої в країнi громадської органiзацiї «чорнобильцiв». На звітно–виборчій конференції «Союз «Чорнобиль Україна» мусили переобрати незмінного з 1991 року його голову Юрія Андреєва, якого останнім часом звинувачували у змові з владою та зраді інтересів «чорнобильців». Утім замість акту недовіри Андреєва знову переобрали. Не в останню чергу завдяки тому, що на збори прибула ціла делегація «регіоналів» на чолі з першим віце–прем’єр–міністром економічного розвитку і торгівлі Андрієм Клюєвим та першим заступником міністра соціальної політики Василем Надрагою.

Відтак кілька сотень «чорнобильців» навіть не змогли потрапити всередину — їх не пропустили бійці «Беркута». Не змогла прорвати блокаду і Тамара Стороженко — одна з тих, кому напередодні конференції зателефонували й попередили, що вона «втратила право голосу». На конференцiю, отже, спокiйно пройшли здебiльшого лояльнi до Андреєва делегати. «А тим, хто проти, затикали роти», — розповiли «УМ» очевидцi. Так, одного делегата, який порушив питання про засадничi негаразди в органiзацiї, позбавили права голосу i виштовхали з примiщення, розповiдає Тетяна Стороженко.

Тепер серед незгодних «чорнобильців» зріє думка створювати нову організацію. «Та це вже мало що дасть. Влада зрозуміла: можна спокійно «вливати» гроші в «Союз Чорнобиль Україна» і отримувати потрібний результат. Нова організація повинна буде самостійно виживати, а це складно», — констатує пані Стороженко.

Увечері повістка, вранці — «арешт»

Уже кілька днів поспіль приміщення слідчого управління МВС у Харківській області пікетують «чорнобильці», яких регулярно викликають на допити як активних учасників протестних акцій, що тривали у мiстi два останнi тижнi. Першим просто біля ліфта у власному будинку затримали заступника голови обласної організації «Союз Чорнобиль Україна» Володимира Проскуріна. Як повідомила його дружина Світлана, повістку з’явитися до управління о 9–й ранку в п’ятницю її чоловік отримав напередодні ввечері. Проте, коли вiн вийшов iз квартири о 6–й ранку, його затримали правоохоронцi. Допит тривав понад 14 годин і завершився підпискою про невиїзд і згодою з’явитися до управління наступного дня.

А ось колегу Володимира Проскуріна, активіста організації «Чорнобильський Спас» Петра Прокопенка навіть терміново привезли до Харкова з Києва, куди він встиг доїхати для участі у звітно–виборчій конференції «Союзу Чорнобиль Україна». Після допиту Прокопенку довелося викликати «швидку». «Лікарі встановили, що у мене гіпертонічний криз, — повідомив він журналістам. — Заодно оглянули і Проскуріна — а у нього з тиском ще гірше, тому нас обох забрали до лікарні».

Правоохоронці пояснюють виклики на допит... необхідністю перевірити достовірність чорнобильських посвідчень активістів. «Ці люди запрошуються слідчим для проведення слідчих дій, тому що виникають питання — так все було чи не так, — туманно пояснив начальник слідчого управління Зиновій Галаван. — Ніхто не збирається нікого «зачиняти» чи обирати заходи, пов’язані з позбавленням волі».

У свою чергу, харківські «чорнобильці» пояснюють виклики активістів на допити вказівкою не допустити Проскуріна та Прокопенка до участі у згаданій київськiй конференції, де вони мали намір виступити проти Юрія Андреєва. До речі, минулого тижня обласна організація Партії регіонів виключила Проскуріна зі своїх лав за «допущення дискредитації високого звання члена ПР і скоєння дій, не сумісних iз подальшим перебуванням у лавах партії».

Учора допити продовжилися. До слідчого управління викликали «чорнобильця» Володимира Білоєнка.

Слово влади нічого не варте?

Аби підтримати ліквідаторів у Донецьку, Харкові та Києві й нагадати владі про серйозність своїх намірів, львівські «чорнобильці» ще 13 грудня перекрили рух на одній iз вулиць міста, чверть години ходячи вперед–назад по пішохідному переходу. А вже 15 грудня, після перемовин iз владою, акцію вирішили припинити.

Утім, попри запевнення влади, що жодного тиску на протестувальників не буде, саме того дня правоохоронці затримали одного з організаторів акції — Руслана Секелу. «Не встиг я повернутися з Києва, зi звiтно–виборчої конференцiї, як мене одразу доправили до райвідділу міліції Галицького району Львова, де склали протокол про порушення мною «процедури масових заходів» — за перекриту дорогу. Я просидів у міліції більше трьох годин, упродовж яких мені натякали, що моя активна громадська позиція була зайвою».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>