Поразка в нечесній грі від влади

13.12.2011

Припинити голодування, яке тривало бiльше трьох тижнiв, ліквідаторів аварії на ЧАЕС спонукала обіцянка голови Донецької облдержадміністрації, що «чорнобильцям» у повному обсязі виплатять заборговані пенсії за два останні місяці, а також не урізатимуть соціальні гарантії й надалі. За словами очільника Донеччини Андрія Шишацького, 500 тисяч гривень пенсіонерам–інвалідам виділять із бюджету області, ще 500 тисяч доведеться «нашкребти» з бюджетів міст і районів. А ще влада сподівається на допомогу спонсорів.

 

«Чорнобильцям» заплатять, в iнших вiдберуть?

«У неділю вдень відбулася зустріч членів ініціативної групи iз заступником голови Донецької облдержадміністрації Вадимом Фоміним, — розповів «УМ» член ініціативної групи Володимир Деркач. — Чиновники визнали, що ситуація зайшла в глухий кут і відкритим текстом запропонували матеріальну допомогу. Оскільки сума обмежена, пропонують виплатити гроші, згідно зі складеними списками з числа тих, хто голодував, а також тих, хто їх активно підтримував. Відчувши, що справа «пахне» підкупом, я вийшов із переговорного процесу. Щоб виплатити «чорнобильцям» ці гроші, потрібно їх «урізати» з якоїсь іншої статті. А отже, виплатять нам за рахунок інших категорій громадян, а тоді їм скажуть, що гроші забрали «чорнобильці». Це нечесна гра, в якій не хочу брати участі. Тому, ні до чого не домовившись, ми пішли».

«Губернатор» прибув до наметового містечка на переговори з учасниками акції у неділю близько 18–ї години. У ході перемовин пообіцяв виплатити «чорнобильцям» мільйон гривень, в обмін на припинення голодування й демонтаж наметового містечка. «Частина членів ініціативної групи — Пучков, Капустін, Гончаров і Петренко — погодилися на ці умови, — розповів член ініціативної групи Володимир Сумароков. — Я і Володимир Деркач стояли на засадах повного виконання рішення судів щодо «чорнобильських» виплат, бо зрозуміло, що обіцяного мільйона все рівно не вистачить для всіх. Скажімо, за листопад–грудень деяким «чорнобильцям» держава заборгувала по 10 тисяч гривень. Тож мільйона вистачить на задоволення потреб лише сотні ліквідаторів. А що робити решті?»

Володимир Сумароков також розповів, що «чорнобильці» погодилися демонтувати містечко. Маленькі намети знімали самі, а великий, «штабний», — люди у цивільному. Демонтаж відбувався у спокійній обстановці під наглядом правоохоронців. За словами чоловіка, основної мети акції не досягнуто, хоча деякий позитив від майже місячного голодування все ж є. «В основному — це поразка, при деяких позитивах», — підсумував акцію донецьких «чорнобильців» один з її керівників, зазначивши, що більше подібних акцій організовувати не збирається, як і приєднуватися до інших. Пан Сумароков також здивований, чому їхня ініціатива не була підтримана інвалідами–«чорнобильцями» по всій Україні.

Наразі невелика група людей, які не згодні з рішенням Андрія Шишацького та більшості своїх товаришів, планує все одно збиратись біля Пенсійного фонду. За словами Володимира Деркача, він не хоче морозити людей просто неба, тому ночувати тут «чорнобильці» не будуть, але щодня приїжджатимуть на місце колишнього наметового містечка.

Учора комунальники поспіхом висаджували на колишньому місці протесту ялинки. За словами протестувальників, під Пенсійним фондом буде встановлено громадську приймальню народного депутата Анатолія Гриценка, куди вони можуть звертатися у разі потреби.

Нагадаємо, наметове містечко простояло з 15 листопада і стало епіцентром народного невдоволення антилюдською політикою нинішньої влади, але, на жаль, так і не стало тим вогнищем, яке запалило б серця й душі таких же обдурених інвалідів–«ліквідаторів» аварії на ЧАЕС.

«Глуха» влада

«Чорнобильці», що протестують під Кабміном, вирішили припинити голодування з досить житейських причин — не витримує і без того підірване здоров’я. Дев’ять днів голодування, один з яких був «сухим», — це дуже шкiдливо навіть для здорового чоловіка. Вже на вихідних люди вживали чай із медом та інші страви, які можна куштувати після тривалого голодування.

Дванадцять осіб уже по–їхали додому. Член ініціативної групи акції протесту Микола Костєв заявив, що на цьому акція протесту не завершиться і під Будинком уряду залишаться три десятки осіб. У цьому переконує і один з учасників протесту Ігор Шлапак: «Акція триватиме і в регіонах, і тут — у Києві. Але голодування вчора ввечері ми вирішили припинити: влада не хоче нас чути — за весь час нашого голодування до нас ніхто з Кабінету Міністрів не вийшов».

Дехто має й іншу, радикальнішу, думку стосовно «чорнобильців», які залишають «поле бою». «Якщо хтось продався за якісь там цукерочки, це не означає, що продались усі», — каже «УМ» один iз керівників штабу допомоги ліквідаторам Ігор Запрудський. За його словами, влада підключила всі можливі адмінресурси, силові та судові структури, які котком проїхалися по демократичних свободах громадян: «Забороняють рішеннями судів мирні зібрання, не дають ставити намети та намагаються підкуповувати людей, коли не виходить залякати. Про Київ можу сказати, що там дехто продався. Можливо, не в останню чергу тому, що там не було чіткого координатора». До речі, за повідомленням каналу ТВі, в день, коли «чорнобильці» вирішили їхати додому, їх забрав у супроводі Державтоінспекції на позашляховику марки «Лексус» сам заступник мера Лисичанська Максим Головньов.

«І це не тільки там, це по всій країні. Когось купують, когось залякують, когось вбивають, як Конопльова. Зможемо захистити себе тільки тоді, коли зрозуміємо, що ми і є справжня влада в цій країні, що закріплено у п’ятій статті Конституції, — веде далі Ігор Запрудський. — Незважаючи на тиск iз боку влади, досі стоять люди у Луганську. Але це поки не допомагає. Вже і так зрозуміло, що Пенсійний фонд скоро збанкрутує, а пенсії нікому не будуть виплачувати. От тоді й подивимося, скільки людей буде казати, «що це не їхня справа — переконаний, що розлючений натовп просто змете цю владу!».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>