Крок назустріч чи нова брехня?

30.11.2011

Смерть 70–річного інваліда–шахтаря Геннадія Конопльова, який загинув під час знесення намету учасників акції протесту в Донецьку, таки привернула увагу сильних світу цього до долі нужденних «чорнобильців». У понеділок місцева влада зробила «крок назустріч людям»: між Донецькою облдержадміністрацією та обласною організацією інвалідів «Союз Чорнобиль Україна» було підписано черговий меморандум (місяць тому вже було підписано схожий документ ). Метою меморандуму є «співпраця сторін у реалізації заходів із всебічного захисту прав та інтересів учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, громадян, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, їхніх сімей».

Донецька ОДА, зокрема, бере на себе зобов’язання «забезпечувати реалізацію чинного законодавства у сфері соціального захисту учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи (їхніх сімей і сімей померлих), залучати представників громадської організації «Союз Чорнобиль Україна» до реалізації заходів, спрямованих на соціальний захист ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС...».

У свою чергу, представники «Союз Чорнобиль Україна» зобов’язуються надавати пропозиції щодо захисту прав та інтересів ліквідаторів аварії на ЧАЕС у місцеві органи влади, забезпечувати своєчасний розгляд скарг, заяв і пропозицій, які надходять від учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи, вносити в місцеві органи виконавчої влади, та самоврядування пропозиції до проектів програм соціального захисту громадян. Під час підписання документа, який, у принципі, нікого ні до чого не зобов’язує, голова Донецької ОДА Андрій Шишацький заявив, що наступним кроком стане розробка конкретної програми взаємодії, винесення її на сесію обласної ради з метою отримати фінансування.

Утім далеко не всі «чорнобильці» вірять владі. І мають для цього підстави, бо стосовно деяких учасників акції вже починаются репресії. Зокрема, лідер донецьких пікетувальників Микола Гончаров учора заявив, що його медичні довідки вилучили співробітники Служби безпеки з метою позбавлення його статусу «чорнобильця»: «З управління праці й соціального захисту відкликано мої медичні документи. Я офіційно заявляю: якщо щось станеться з моїми дітьми, я нікого не пожалiю — ні Шишацького, ні Сєднєва — нікого. Порву їх, скільки вистачить. Нехай розцінюють це, як хочуть».

Учора деяких учасників голодування правоохоронці допитували чотири години. Слідчі дії щодо фізично ослаблих інвалідів проводили нібито в рамках «об’єктивного розслідування обставин розгрому наметового містечка та загибелі Геннадія Конопльова». «Представники прокуратури запитували, чи було завдано нам тілесних ушкоджень, хто де стояв і куди біг. Але тут хворі знеможені люди, яким після такого стресу важко згадати подробиці», — розповів Микола Гончаров, якому, до речі, після спілкування з представниками прокуратури стало зле — по наметовому містечку чоловік пересувався лише з допомогою товаришів. З цієї ж причини дехто з організаторів акції відмовився від судово–медичної комісії.

Командир наметового містечка Василь Лабунін, який перебуває у лікарні, в телефонній розмові з «УМ» розповів, що акція непокори триває і триватиме до повного виконання владою усіх їхніх вимог.

Хоча подія мала соціальний підтекст, без політики обійтися не можна. Адже відповідальність, і всім це зрозуміло, лягає на провладну партію. У зв’язку з цим показовим є звернення Донецької обласної організації Європейської партії до членів Партії регіонів: «Ні Президент Янукович, ні Азаров, ні облдержадміністрація, ні прокуратура, ні міліція не несуть одноосібної відповідальності за подію. Всі вони — члени ПР, тому відповідати має Партія регіонів».

Відтак ті «чорнобильці», які не мають віри до обіцянок влади, вчора перекрили центр Донецька. Перекриття ознаменувалося скорботною ходою з порожньою труною, яка також стала своєрідним вшануванням загиблого напередодні Геннадія Конопльова. А завершилася встановленням нового намету біля Пенсійного фонду міста.

Майже синхронно донецьких товаришів підтримали ліквідатори Львова, де пару сотень людей пікетували Львівську облдержадміністрацію, вимагаючи повернути пільги та припинити свавілля щодо своїх колег у Донецьку.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>