Смертельний забіг

20.10.2011
Смертельний забіг

Уроки фізкультури стають небезпечними. (Фото з сайту sport.perspektiva–inva.ru.)

Близько 9–ї ранку в селi Хряцка Герцаївського району загинув 14–річний Мар’ян Минзату. Хлопчик був зарахований до спеціальної групи, адже мав протипоказання до важких фізичних вправ, повідомляє Головне управління охорони здоров’я облдержадміністрації. «Дитина не була здоровою. З 10–річного віку він відрізнявся від однолітків — спостерігалося відставання у масі та зрості, — розповів Рослислав Калошин, в.о начальника Головного управління охорони здоров’я Чернівецької ОДА. — У 2009 році дитина пережила струс мозку. Тоді його оглянули районні фахівці та фахівці обласної клінічної дитячої лікарні. Діагноз — вегето–судинна дистонія змішаного типу, затримки фізичного розвитку, дифузний зоб першого ступеня. Лікарі звертали увагу на дитину. Згідно з нашим висновком, Мар’ян мав перебувати у спеціальній групі, тобто інтенсивні фізичні навантаження йому були протипоказані».

Чому дитина разом з усіма бігала 60 метрів, та ще й на вулиці, при холоднечi близько 0 градусiв, невідомо. У школі є спортивний зал. Як повідомив прокурор області Петро Коваль, всі документи, зокрема й медичні, у школi вилучено. З’ясувалося, що хлопець цього року не пройшов необхідну медичну комісію, аби бути допущеним до уроків фізкультури. Саме в цій школі, до речі, і багато інших дітей не пройшли відповідний медичний огляд.

За висновками слідчих, хлопець помер під час бігу на 60 метрів, а впав уже через 50 метрів. Попередня версія — зупинка серця. У школі — молодий, 33–річний, директор, є медсестра.

Керівництво навчального закладу слiдчi спіймали на бажанні надати фальсифіковані дані щодо категорії школярів, яким дозволено і яким не рекомендовано займатися фізкультурою. «Заднім» числом адмiнiстрацiя школи зробила такi списки.

На жаль, статистика померлих під час уроків фізкультури школярів лише за останні кілька років вражає. Але це не вчить відповідальності ні вчителів, ні медиків. Мати загиблого тривалий час працює в Італії, хлопець жив у тітки і, швидше за все, був, як трава при дорозі, — тітці, очевидно, не вистачало часу пильно слідкувати за племінником i його здоров’ям.

Наразі вже порушено кримінальну справу. Прокурор Петро Коваль пообіцяв, що справа буде ретельно вивчена, а винні покарані. Тим більше що вона перебуває на контролі в Генпрокуратурі. У разі доведення провини освітян чи медиків покарання передбачає до чотирьох років позбавлення волі. Також прокурор області доручив перевірити всі навчальні заклади регіону щодо відповідності стану здоров’я школярів для занять фізичною культурою.

 

ДОВІДКА «УМ»

За останні 10 років в Україні підтверджено 18 летальних випадків на уроках фізкультури. Причина майже всіх дитячих смертей — наслідки серцево–судинних захворювань. Ще один випадок пов’язаний iз травмою. Окрім того, 22 школярі померли під час уроків від інсульту.

У 2009 році Міністерство освіти знизило пороги нормативів на уроках фізкультури, аби запобігти дитячій смертності. А Інститут педіатрії, акушерства та гінекології АМН України провів дослідження, яке виявило, що тільки 30 відсотків дітей можуть виконати нормативи фізичної підготовки на уроках фізкультури. Ще менший відсоток може робити це без шкоди для здоров’я.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>