«Альма» бачить усе

«Альма» бачить усе

У пустелі Атакама в Чилі запрацював найпотужніший та найдосконаліший у світі радіотелескоп ALMA. Ця абревіатура розшифровується як Atacama Large Millimeter Array — «Атакамська велика міліметрова матриця» — спільний проект учених та урядів Європи, Північної Америки, Східної Азії та Чилі, метою якого є будівництво в Атакамі найбільшої астрономічної обсерваторії на планеті. По завершенні цього будівництва у 2012 році в пустелі вишикується ціла низка величезних пересувних антен–тарілок, що збирають інформацію з космосу. Вартість проекту — близько 1,3 мільярда доларів.

Море пива, бійок та заарештованих — свято вдалося!

Море пива, бійок та заарештованих — свято вдалося!

Цьогорічний, 201–й за ліком фестиваль пива «Октоберфест» у Мюнхені відвідало 6,9 мільйона любителів пінного напою з Німеччини та інших куточків планети. Найвідоміше у світі пивне свято завершилося позавчора, і місцева влада, трохи протверезівши від двотижневої пиятики, нарешті спромоглася підбити підсумки фестивалю.

Хто кого швидше з’їсть

Хто кого швидше з’їсть

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Учора планета відзначила Всесвітній день захисту тварин, який покликаний звернути увагу людства до проблем братів наших менших. Історія цього свята сягає першої половини ХХ століття, коли його 1931 року вперше відзначили в італійському місті Флоренція. Четверте жовтня обрано не випадково: це день пам’яті одного з найбільш шанованих католицьких святих — опікуна та захисника тварин Франциска Ассізького.

Справа про звільнення

Справа про звільнення

Гучна судова справа про вбивство британської студентки Мередіт Керчер завершилася виправдальним вироком для обвинуваченої — студентки Аманди Нокс. Суд і присяжні зняли з дівчини звинувачення. Цей резонансний процес став основою для сюжету художнього фільму «Аманда Нокс: Справа про вбивство», головну роль у якій зіграла колишня подружка Володимира Кличка, голлівудська кінозірка Хейден Панеттьєрі.

Він працював із Ходорковським...

Він працював із Ходорковським...

У Москві помер колишній віце–президент компанії ЮКОС Василь Алексанян. Колишній топ–менеджер, який колись заробляв стільки, скільки більшість звичайних росіян не заробляють за все життя, п’ять років боровся з тяжкою хворобою. А точніше, з цілим букетом хвороб — у нього діагностували СНІД, рак і туберкульоз. Покійному було всього лише 38 років.

БАБах по Абрамовичу!

БАБах по Абрамовичу!

Увага британських (та й не лише) ЗМІ цими днями прикута до резонансної справи: в суді зустрілися два російські олігархи й за сумісництвом – фігуранти списку найбагатших людей світу. У Високому суді Лондона почався розгляд позову Бориса Березовського до Романа Абрамовича на космічну суму — понад 2 мільярди фунтів стерлінгів (близько 3,5 мільярда доларів).

Всесвіт розширився до «Нобеля»

Всесвіт розширився до «Нобеля»

У Стокгольмі триває Нобелівський тиждень — вчора оголосили лауреатів премії з фізики. Відповідно до розроблених багато років тому правил, Нобелівські премії з фізики та хімії може бути присуджено лише авторам статей, надрукованих у рецензованих наукових виданнях. Окрім того, відкриття має бути дійсно визначним та беззаперечно визнаним науковим співтовариством. Тому практики отримують премії частіше, ніж теоретики, яким «Нобелі» якщо й дістаються, то зазвичай разом з експериментатором, який підтвердив теорію. На додаток, Нобелівський комітет намагається призначати нагороду лише у тому випадку, якщо її присудження не викличе суперечок про пріоритет. Тому лауреатами рідко стають дослідники в тих галузях фізики, де складно вибрати одного чи кількох вчених, які зробили найбільший внесок у розвиток цього напряму.

Всі статті рубрики