Справа про звільнення

05.10.2011
Справа про звільнення

Аманда Нокс у суді.

Гучна судова справа про вбивство британської студентки Мередіт Керчер завершилася виправдальним вироком для обвинуваченої — студентки Аманди Нокс. Суд і присяжні зняли з дівчини звинувачення. Цей резонансний процес став основою для сюжету художнього фільму «Аманда Нокс: Справа про вбивство», головну роль у якій зіграла колишня подружка Володимира Кличка, голлівудська кінозірка Хейден Панеттьєрі.

Раніше італійський суд визнав американську студентку Аманду Нокс та її бойфренда–італійця Рафаелі Соллечіто винними у вбивстві сусідки по квартирі і засудив до 26 років ув’язнення.

21–річну Мередіт Керчер було вбито наприкінці 2007 року в будинку в Італії, де вона жила разом з іншими студентами. В італійське місто Перуджа, де дівчата навчалися в університеті, Мередіт приїхала з Великої Британії за програмою студентського обміну «Еразмус». Її знайшли напівроздягненою з перерізаним горлом. На тілі було понад сорок ножових поранень. Розтин показав — перед смертю дівчину ґвалтували.

За версією слідства, Нокс і Соллечіто вирішили влаштувати оргію, до якої запросили приєднатися Гуеде, що постачав їм наркотики. Перебуваючи під впливом наркотичних препаратів, вони, на думку слідчих, спробували залучити до процесу й Керчер. Але та відмовилася, після чого, як зазначає обвинувачення, її зґвалтували і жорстоко вбили.

Упродовж усього розслідування обвинувачені заперечували свою провину, попри те, що у Рафаелі під час обшуку було знайдено ніж, замазаний кров’ю вбитої, на ручці якого було знайдено зразки ДНК Аманди Нокс. Але повторна експертиза не змогла з упевненістю підтвердити, кому саме належить ця ДНК.

Аманду також засудили за неправдиві свідчення — спочатку вона звинувачувала іншого підозрюваного — Патріка Лумумбу, власника місцевого бару, де вона підробляла, однак у того виявилося алібі.

Цього року адвокати засуджених подали на апеляцію, і студентка вкотре заявила про свою невинуватість: «Я хочу додому, хочу повернутися до свого звичайного життя. Не хочу, щоб мене позбавляли майбутнього і карали за щось, чого я не робила».

З огляду на брак вагомих доказів та аргументи захисту, суд зняв звинувачення з Аманди і її бойфренда. Після виправдального вироку дівчина була на межі істерики. Тепер сім’я Аманди планує якомога швидше відправити її назад до рідного Сіетла.

До слова, фінал фільму «Справа про вбивство» неоднозначний — стрічка вийшла напередодні подачі апеляції, і передбачити, як завершиться її розгляд, на той час було складно.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>