Море пива, бійок та заарештованих — свято вдалося!

05.10.2011
Море пива, бійок та заарештованих — свято вдалося!

Однією з «фішок» офіціанток «Октоберфесту» є вміння за раз розносити до десяти важких літрових кухлів пива. (Фото Рейтер.)

Цьогорічний, 201–й за ліком фестиваль пива «Октоберфест» у Мюнхені відвідало 6,9 мільйона любителів пінного напою з Німеччини та інших куточків планети. Найвідоміше у світі пивне свято завершилося позавчора, і місцева влада, трохи протверезівши від двотижневої пиятики, нарешті спромоглася підбити підсумки фестивалю.

Як повідомив обер–бургомістр столиці Баварії Крістіан Уде, кількість відвідувачів «Октоберфесту» зросла приблизно на 500 тисяч у порівнянні з минулим роком. За словами мюнхенського очільника, збільшенню напливу відвідувачів на Терезієнвізе (Луг Терези), де проходить фестиваль, посприяла чудова погода «бабиного літа», яка встановилася на території майже всієї Німеччини вже на третій день проведення «Октоберфесту».

Із такої нагоди зросли й обсяги спожитого відвідувачами пива: цього року бурштинового напою випили рівно 7,5 млн. літрів. Для порівняння, торік цей показник становив «лише» 7,1 млн. літрів. Нагадаємо, продавати пиво на «Октоберфесті» мають право лише шість баварських броварень. Вартість традиційного літрового кухля — «маса» — немала: цього року за нього доводилося викладати від 8,7 до 9,2 євро, що майже на 50 євроцентів дорожче, ніж у 2010–му. Хоча завсідники «Октоберфесту» запевняють, що де–факто вартість маса вже кілька років не міняється: даєш 10 євро — і на здачу чекати марно, однаково офіціантки не встигають обслуговувати такий величезний наплив пивоманів.

Найбільшою удачею для того, хто побував на «Октоберфесті», є прихопити як сувенір той самий мас. І те, що це звичайна крадіжка, тобто злочин, відвідувачів не відлякує. На цьогорічному фестивалі вони прихопили аж 226 тисяч пивних кухлів (минулого року — лише 130 тисяч).

Окрім того, поліція офіційно зафіксувала 58 п’яних бійок (2010 року — 62), які часто відбувалися із застосуванням кухлів та пляшок як холодної зброї. Загалом правоохоронцям довелося втручатися у занадто гарячий розвиток подій на Терезієнвізе 2175 разів. Вони склали протоколи про 1422 правопорушення та заарештували загалом 487 осіб.

Цьогорічний «Октоберфест», який проводиться з 1810 року, проходив із підвищеними заходами безпеки. До Мюнхена було стягнуто великі сили поліції та прикордонної служби з усієї Баварії та інших федеральних земель ФРН. Для попередження можливих інцидентів чи терактів навколо Лугу Терези було організовано зону безпеки, в якій поліція здійснювала контроль усіх відвідувачів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>