Книга вчить, як на ній нам заробить

14.09.2011

Сьогодні у галицькій столиці, яку щовересня ось уже впродовж 18 років можна називати також книжковою столицею країни, розпочинається Форум видавців. Щораз Львів допомагає Форуму організаційно та почасти фінансово. І сам навзаєм збагачується, адже головна книжкова подія України збирає тисячі «культурних туристів». Цьогоріч на Форум приїздять понад три тисячі учасників, крім того, за оцінками організаторів, ще приблизно п’ять тисяч відвідувачів.

Гості Форуму зупиняються в апартаментах чи готелях, їдять, п’ють каву і пиво, купують сувеніри, залишаючи в місті від кількох сотень до кількох тисяч гривень. Нескладні підрахунки показують, що приїжджий люд витрачає у Львові не менше, ніж 4—5 мільйонів гривень.

Цього року за день до відкриття Форуму у готелях вільних місць уже не було, насамперед у тих, де ціни за добу вважаються помірними. Та навіть в одному з найдорожчих готелів — «Опера», — де ціна за одномісний номер починається від 850 гривень, найдешевші апартаменти також були заброньовані.

Власники львівських кав’ярень радо потирають руки. «У ці дні відвідувачів у нас незрівнянно більше, ніж у звичайні дні, відсотків на 40», —розповідає Володимир Волик, бармен фестиваль–ресторації «Лівий Берег», яка знаходиться в самому епіцентрі подій, на проспекті Свободи, і прийматиме одну з творчих вечірок Форуму.

Крім готелів та закладів громадського харчування, заробляють і місцеві видавництва, які друкують поліграфічну продукцію для Форуму. А ще безліч служб, яким Форум видавців додає роботи.

Головним же для кожного гостя залишається книжковий ярмарок, де можна придбати новинки за економ–цінами. Вартість загального квитка цього року — 5 гривень, пільгового — три. Також можна придбати «родинний» квиток за 10 гривень, за яким батьки та діти зможуть разом відвідати ярмарок. Для особливих поціновувачів книжок організатори запровадили абонемент, за яким можна пересуватися ярмарком усі чотири дні. Коштує таке задоволення 25 гривень.

За словами організаторів, ярмарок — їхнє головне джерело доходів. Проте витрати на Форум значно перевищують доходи, тож вони сподіваються на більш вагому підтримку і міста, і головне — держави. «Основне джерело доходів неприбуткової громадської організації «Форум видавців» — це проведення щорічного книжкового ярмарку у вересні, — розповідає «УМ» її президент Олександра Коваль. — Цьогоріч плануємо заробити близько півтора мільйона гривень. Проте на організацію ярмарку вже витрачено більше 800 тисяч. Хоча говорити про остаточні цифри поки що зарано, адже щодня з’являються нові витрати. Кошти йдуть на харчування гостей, технічне забезпечення заходів, послуги з прибирання території, охорону, муніципальну дружину, обслуговування заходів, переклади та багато іншого. Лише на поліграфічну продукцію, яку ми друкуємо у Львові, витратили 100 тисяч гривень. Окрім того, до видатків слід зарахувати і те, що оренда приміщення (кілька кабінетів офісу ГО «Форум видавців» у будинку на вул. Шота Руставелі — Ред.), де ми розташовуємося, вартує 100 тисяч гривень за рік. Додати слід ще й те, що Форум сплачує всі необхідні податки».

Щодо допомоги, то цьогоріч із міського бюджету було виділено 84 тисячі гривень, з бюджету області — 200 тисяч. «Також у проведені Форуму нам допоміг фонд Рiната Ахметова, який виділив 129 тисяч гривень. Більшість iз тих коштів ми витратили на те, щоб оплатити проживання гостей літературного фестивалю, — веде далі пані Коваль. — Крім того, на Форум начебто виділено близько 70 тисяч гривень у бюджеті Держкомтелерадіо і 20 тисяч — через Міністерство культури України. Але їх категорично не вистачає. Тож потрібно думати про залучення додаткових коштів від меценатів, спонсорів і від продажу квитків на заходи». До речі, цього разу за деякі творчі вечори та атракції відвідувачам доведеться платити, наприклад, творчі вечори Марії Матіос та Василя Шкляра вартуватимуть від 20 до 40 гривень.

Христина ІНЖУВАТОВА

 

ЦИТАТА

Олександра Коваль, голова ГО «Форум видавців України»:

— Цьогоріч плануємо заробити на книжковому ярмарку близько півтора мільйона гривень. Проте на організацію Форуму вже витрачено більше 800 тисяч, і це ще не всі витрати.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>