Що держава нам віщує...

06.09.2011
Що держава нам віщує...

Учора небайдужі кияни влаштували під стінами Верховної Ради лежачий пікет — вони протестували проти прийняття Пенсійної реформи. Спікер ВР Володимир Литвин пообіцяв, що парламент внесе чотири поправки до проекту реформи. (Рейтер)

Пенсійний фонд вирішив іти «в народ» і бути більш відкритим, розмістивши на офіційному сайті (www.pfu.gov.ua) програму «Пенсійний калькулятор», завдяки якій кожен українець зможе самостійно вирахувати свою майбутню пенсію. Завантажити програму можна просто з сайту, до неї ж додається інструкція. Однак чи зможе впоратися з усіма цими сучасними комп’ютерними «примочками» і чи матиме доступ до iнтернету десь у глухому українському селі рядовий вітчизняний пенсіонер — питання відкрите.

У прес–службі ПФУ наголошують: слід мати на увазі, що розрахунок програми робиться лише за двома параметрами — заробітна плата і страховий стаж. А тому обрахована в такий спосіб сума пенсії може розглядатися лише як орієнтовна. «Калькулятор не в змозі врахувати всіх обставин, які є підставою для визначення права на пенсію, та окремих особливостей, що впливають на розмір пенсії, — каже заступник Голови правління Пенсійного фонду України Валентина Нікітенко. — Точну суму пенсії кожній конкретній особі зможе визначити тільки працівник управління Пенсійного фонду на підставі всіх поданих заявником документів».

Колишній перший заступник міністра праці та соціальної політики Павло Розенко певен, що цей пенсійний «калькулятор» створений «про людське око»: «Він дуже багатьох факторів не враховує. А тому результат розрахунку пенсії буде дуже приблизний. Водночас після запровадження так званої пенсійної реформи 90% наших громадян не потребуватиме ніяких «калькуляторів», бо вони й так матимуть пенсію, дуже близьку до мінімальної. Адже з прийняттям цього законопроекту нівелюються такі поняття, як трудовий стаж, надбавка за нього та й розмір заробітної плати, з якої буде обраховуватися пенсія, також буде зменшуватися. Тому, з одного боку, «калькулятор» від Пенсійного фонду — це позитивна новела, а з іншого це виглядає як знущання над людьми, яким пенсійна реформа обрізає «по живому» їхні пенсії».

Тим часом правозахисник і експерт із пенсійних питань Олекса Чорнота вітає появу «Пенсійного калькулятора». «Ця програма вже була мною апробована, і вона підтвердила всі «ручні» розрахунки, — каже фахівець. — Але до авторів програми все ж є питання: хіба так важко було показати в розрахунку пенсії ще одну математичну дію, а саме помножити індивідуальний коефіцієнт заробітку на серед­ню зарплату в державі, яка враховується при обчисленні пенсії?»

Але навіть із таким неідеальним механізмом розрахунку пенсії українці отримають чимало інформації про свою пенсію. «Боюся, що найближчим часом ця програма буде знята з сайту органів ПФУ, — каже Олекса Чорнота. — Бо таким кроком до публічності Пенсійний фонд і Мінпраці підписали собі «вирок» — тепер правду про пенсійну несправедливість їм не приховати. Якщо раніше працівники цих органів «засекречували» розрахунок розміру пенсії, бо звичайному громадянину важко було розібратися у всій цій пенсійній «кухні», то тепер кожна особа зможе сама обчислити розмір пенсії. Якщо раніше треба було вручну зробити сотні математичних розрахунків, необхідні були хоча б мінімальні знання про механізм розрахунку пенсії (про те, як обчислюється коефіцієнт страхового стажу, індивідуальний коефіцієнт заробітку, доплата за понаднормовий стаж тощо), то тепер достатньо внести в програму дані про стаж та заробіток, і «Пенсійний калькулятор» видасть не лише кінцевий результат — розмір пенсії, а й покаже майже всі параметри розрахунку пенсії, крім «осучасненого» заробітку, з якого обчислюється пенсія».

 

ДО РЕЧІ

Короткий приклад від Олекси Чорноти:

Кожен читач може сам випробувати цю програму і перевірити на практиці хоча б один аспект пенсійної несправедливості, зокрема, як розмір пенсії може залежати від... дати звернення за призначенням пенсії. Приміром, двоє жінок з однаковим стажем та заробітком звертаються у різні роки за призначенням пенсії, скажімо, перша особа оформила пенсію 1 січня 2007 року (дата народження 1 січня 1952 року), а друга особа звернулася по призначення пенсії 1 січня 2011 року (дата народження 1 січня 1956 року).

Якщо їм обом внести в «ПК» період стажу з 1.01.1980 до 1.01.2000 (20 років стажу) і внести щомісячно заробіток за 60 місяців (5 років) підряд, який у п’ять разів вищий, ніж була тоді середня зарплата в державі (всі дані про середні заробітки є в довіднику «ПК»), то результат «ПК» видасть такий:

перша особа отримає пенсію — 1253,89 грн; друга особа — 2679,55 грн.

Тобто перша особа матиме в понад два рази меншу пенсію, ніж друга особа, яка має з нею однаковий стаж та заробіток, але звернулася за призначенням пенсії не в той рік. Хто з можновладців відповість за цю пенсійну несправедливість?..

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>