Зволікання ціною в життя

Зволікання ціною в життя

Гемофілія — невиліковне генетичне захворювання, при якому порушено процес згортання крові. Тому навіть невеликий розріз, ранка, відчутна подряпина може стати джерелом кровотечі, яку неможливо зупинити без спеціальних ліків. Часом це може призвести до повного знекровлення і смерті людини. Єдиний вихід для хворих на гемофілію — регулярно, за розписаною лікарем схемою, робити ін’єкції того фактору згортання, якого не вистачає в організмі. Препарат, який роблять із крові донорів, нормалізує стан пацієнта, і людина живе повноцінним життям, навіть може займатися спортом.

Вакцинація без болю

Вакцинація без болю

Страх перед уколами і небажання зайвий раз підставляти своє тіло під лікарські голки — природне і цілком закономірне явище, яке існує в рамках інстинкту самозбереження, кажуть медики. Утім кожному з нас доводиться проходити цю не надто приємну процедуру. Навіть якщо людина здорова, їй усе одно проводять щеплення від багатьох небезпечних захворювань.

Працюй щелепами!

Працюй щелепами!

Сакральне для охочих скинути зайву вагу питання «що б таке з’їсти, аби схуднути», не зовсім точне, запевняють китайські вчені. Як зазначають дослідники з Медичного університету Харбіна, наголос слід робити на слові «як», а не «що». Адже експеримент, проведений на групі добровольців, довів: щоб скинути зайву вагу, треба пережовувати кожен шматок їжі по 40 разів.

«Виріб №2» не подорожчає

«Виріб №2» не подорожчає

Рішення Кабміну виключити презервативи зі списку виробів медичного призначення, які не обкладаються ПДВ, викликало неабияке обурення громадськості. Лікарі, члени громадських організацій, фондів та волонтерських об’єднань, які борються з поширенням ВІЛ–СНІДу, побоювалися, що такий нерозважливий крок українського уряду може призвести до збільшення кількості жертв цієї невиліковної хвороби. Як прогнозували у фонді Олени Пінчук «АнтиСНІД», це рішення могло призвести до подорожчання найдоступнішого засобу захисту від СНІДу­ на 20—25%. Відтак не лише для підлітків, дітей із неблагополучних родин, які дуже рано починають статеве життя (на жаль, таких у нашій країні — чимало), а й для інших груп населення цей вид захисту став би не по кишені. А отже, й шанси підхопити смертельно небезпечний вірус одразу зросли б у кілька разів.

Всі статті рубрики