Працюй щелепами!

16.08.2011

Сакральне для охочих скинути зайву вагу питання «що б таке з’їсти, аби схуднути», не зовсім точне, запевняють китайські вчені. Як зазначають дослідники з Медичного університету Харбіна, наголос слід робити на слові «як», а не «що». Адже експеримент, проведений на групі добровольців, довів: щоб скинути зайву вагу, треба пережовувати кожен шматок їжі по 40 разів.

Як повідомляє «Медпортал», учені вирішили на практиці перевірити тезу про те, що якщо людина довше жує, то не переїдає. Адже у мозку є більше часу для отримання сигналу про те, що шлунок уже наповнений. Це також знижує рівень гормону голоду — греліну. Для того, щоб остаточно підтвердити чи спростувати цю теорію, вчені взяли для експерименту 16 струнких людей і 14 хворих на ожиріння. Для початку науковці перевірили, чи є відмінності в техніці жування між огрядними та худими. Добровольцям видали по пирогу і зняли на відео, як кожен із них жував. Виявилося, що товстуни жували з тією самою швидкістю, що й стрункі, але ковтали їжу швидше.

У наступному експерименті добровольцям знову видали порції пирога. І попросили прожовувати спочатку 15, а потім 40 разів. З’ясувалося, що коли учасники дослідження жували довше, то споживали на 11,9% калорій менше, незалежно від того, були вони огрядними чи стрункими. Крім того, аналізи крові, взяті через 90 хвилин після прийому їжі, засвідчили: у добровольців було знижено рівень гормона голоду, якщо вони жували по 40 разів кожен шматок. Тепер, коли давно відома порада знайшла наукове підтвердження, цілком можливо, що рекомендація прожовувати їжу не менше 40 разів увійде в стандарти лікування ожиріння.