«Виріб №2» не подорожчає

16.08.2011

Рішення Кабміну виключити презервативи зі списку виробів медичного призначення, які не обкладаються ПДВ, викликало неабияке обурення громадськості. Лікарі, члени громадських організацій, фондів та волонтерських об’єднань, які борються з поширенням ВІЛ–СНІДу, побоювалися, що такий нерозважливий крок українського уряду може призвести до збільшення кількості жертв цієї невиліковної хвороби. Як прогнозували у фонді Олени Пінчук «АнтиСНІД», це рішення могло призвести до подорожчання найдоступнішого засобу захисту від СНІДу­ на 20—25%. Відтак не лише для підлітків, дітей із неблагополучних родин, які дуже рано починають статеве життя (на жаль, таких у нашій країні — чимало), а й для інших груп населення цей вид захисту став би не по кишені. А отже, й шанси підхопити смертельно небезпечний вірус одразу зросли б у кілька разів.

«Крім того, постачальники будуть змушені на 1–2 місяці прибрати презервативи з полиць аптек і магазинів для переоцінки і нанесення нового маркування», — пояснювали журналістам у фонді «АнтиСНІД» невдовзі після оприлюднення «презервативного» рішення уряду. І це при тому, що саме зараз у Криму, Одесі, інших південних регіонах спостерігається традиційний пік споживання «виробу №2» (на кінець літа — початок осені припадає до 25% річного обсягу продажів). Тож особливо «потішила» новина від Миколи Азарова лікарів–венерологів. Медики попереджали: якщо відпочивальники не матимуть можливості придбати цей засіб контрацепції, то вже до середини вересня до венерологів масово повалять профільні пацієнти. У принципі, деяке збільшення кількості таких хворих після сезону літніх відпусток відбувається щороку. Але якби презервативи стали недоступними для курортників, восени шкірвендиспансери були б просто перевантажені потоком пацієнтів, казали спеціалісти.

Хвиля обурення, яку здійняли українці, таки мала вплив на ситуацію. Для початку за справу взялися податківці. Заступник голови Державної податкової служби Олександр Клименко провів зустріч із представниками 60 великих підприємств, які займаються виробництвом, імпортом виробів медичного призначення, та аптечного бізнесу. За інформацією прес–центру ДПС, під час спільної наради учасники досягли таких домовленостей: ціни на памперси, пелюшки та презервативи буде знижено щонайменше на 10 відсотків від цін, що діяли на 1 серпня цього року.

Після цього до справи підключився і Кабмін. Уряд ухвалив постанову №867, якою звільнив від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання більш як 100 позицій виробів медичного призначення. Згідно з документом, до переліку виробів увійшли: оболонкові контрацептиви, вата, марля, бинти, презервативи, стоматологічні матеріали для пломбування зубів та обладнання, апарати для вимірювання тиску, ендоскопи, підгузки, різні типи сосок та аналогічні вироби для дітей, пелюшки для немовлят, скельця для окулярів, що коригують зір, інвалідні візки, серцеві стимулятори й ортопедичні пристрої. Тож як споживачі памперсів та презервативів, так і медики можуть зітхнути з полегшенням.