Вакцинація без болю

16.08.2011

Страх перед уколами і небажання зайвий раз підставляти своє тіло під лікарські голки — природне і цілком закономірне явище, яке існує в рамках інстинкту самозбереження, кажуть медики. Утім кожному з нас доводиться проходити цю не надто приємну процедуру. Навіть якщо людина здорова, їй усе одно проводять щеплення від багатьох небезпечних захворювань.

Для того, аби зробити цей важливий процес комфортнішим для пацієнта, науковці з Австралійського інституту біоінженерії та нанотехнологій взялися за розробку спеціального нанопластиру. Винахід уже охрестили порятунком для людей, якій бояться голок. Тисячі крихітних виступів на пластирі забезпечують потрапляння вакцини безпосередньо в імунні клітини шкіри, а це набагато краще за звичайні уколи. Адже за допомогою шприців ліки опиняються у м’язах, де імунних клітин порівняно небагато.

Як повідомляє «Інопреса», попередні досліди на тваринах засвідчили ще й бізнесову привабливість новинки — нанопластир економить ліки. Вакцини від грипу, введеної за допомогою винаходу австралійців, знадобилося в 150 разів менше, ніж для традиційного введення через голку, за допомогою шприца. Науковці пояснюють, що новинка допомагає уникати травм від уколів, зараження крові через забруднені голки тощо. Крім того, пластиру не потрібні холодильні установки, щоб зберігати певний температурний режим, як це необхідно для транспортування і збереження імунобіологічних препаратів, що вводяться через шприц. Це має неабияке значення, особливо якщо згадати, що саме порушення холодового ланцюжка стає причиною негараздів із вакцинацією в країнах «третього світу».

«В Африці близько половини вакцин не працюють належним чином саме внаслідок проблем із системами охоло­дження, — пояснює професор Марк Кендалл. — Тому нанопластир стане дуже актуальним насамперед для усунення цих проблем. Крім того, пристосування допоможе уникнути додаткових ушкоджень від уколів у процесі вакцинації, що на сьогодні є великою проблемою для африканських країн».

Коли розробка вийде в масове виробництво і потрапить на полиці аптек, наразі не відомо, як і про те, скільки коштуватиме безболісний «укол». Проте дослідники з Австралії запевняють, що вартість нанопластиру буде цілком доступною для широкого загалу.