У Грузії — саджають, у нас — б’ють

19.07.2011

Скандал довкола грузинських журналістів, яких звинуватили у шпіонажі на користь Росії, докотився й до України. Перед камерами знову засвітилися оголені дівчата з руху Femen, які вирішили виступити на підтримку переслідуваних журналістів під стінами посольства Грузії в Україні. Акція могла завершитися традиційно — оголеним бюстом, і всі б розійшлися, однак хмизу в багаття підкинув працівник амбасади, який вискочив із приміщення й кинувся на дівчат, а також на кореспондентів, котрі знімали акцію на камери.

Чоловік вибіг із посольства тоді, коли дівчата спрямували на вікна будівлі іграшкові фотоапарати (які чимось нагадували пістолети). Розігнавши «феменок», він став чіплятися до журналістів, які націлили на нього свою апаратуру. Одного з журналістів він копнув, а потім намагався вдарити в обличчя. Симптоматично, що інцидент iз фотокореспондентом стався якраз тоді, коли проводили акцію на захист інших операторів...

Що ж до самого конфлікту в Грузії, то всі троє фотожурналістів визнали свою провину. Останній із них, Гіоргій Абдаладзе, «розколовся» аж у суботу. Незважаючи на те, що грузинська влада міцно взялася за покарання обвинувачених, посилаючись на інтереси національної безпеки, вчора в Грузії пройшла демонстрація журналістів на підтримку колег. Подібні акції відбулися в кількох інших країнах.

Український Інститут масової інформації підтримав позицію Міжнародної федерації журналістів і закликав Михаїла Саакашвілі провести справедливе розслідування і влаштувати відкритий процес. «На превеликий жаль, мусимо констатувати, що грузинська влада використала дуже жорсткі заходи без надання громадськості аргументованих свідчень для ухвалення таких жорстких заходів щодо журналістів», — йдеться у відозві, підписаній керівником ІМІ Вікторією Сюмар.