Приберіть свою трубу!

Приберіть свою трубу!

Коли мешканці однієї з вулиць невеличкого німецького міста Вінзен–на–Луе дізналися, що неподалік їхніх будинків буде прокладено газопровід, це їх неабияк обурило. 18 городян, які не хотіли сусідства з потенційно вибуховою трубою, звернулися до суду з вимогою заборонити її будівництво. І виграли.

Друг студентів і покровитель мистецтв

Друг студентів і покровитель мистецтв

Франція урочисто відзначає 100–річчя з дня народження одного з найвидатніших своїх синів — політика, вченого й мецената Жоржа Помпіду. Під час його прем’єрства та президентства країна увійшла в період економічного розвитку, тож старші французи і досі згадують Помпіду із вдячністю. А молодші, та й загалом усі цінителі мистецтва, побувавши в Парижі, нізащо не оминуть знаменитого Центру Помпіду — одного з головних культурних центрів Франції, де розміщено музей сучасного мистецтва, бібліотеку, концертні та виставкові зали.

Вибухово–сексуальна «смердючка»

Вибухово–сексуальна «смердючка»

Найсексуальніший жіночий костюм ХХ сторіччя отримав свою назву від атолу Бікіні в Тихому океані, на якому американці за чотири дні до його першої демонстрації на людях випробували атомну бомбу. Паризький модельєр Луї Реар прагнув, щоб його дитя вже з народження здобуло вибухову славу (кутюр’є не знав, що ця назва у перекладі з мікронезійського діалекту означає «смердючка»). І справді, перший показ бікіні 5 липня 1946 року в Парижі викликав фурор. Купальник із двох частин видався публіці чимось над­звичайно непристойним. А продемонструвати нове дизайнерське творіння на людях 65 років тому не наважилася жодна з манекенниць, тому на прохання Реара це зробила танцівниця «Казино де Парі» Мішелін Бернардіні.

Надійна платформа

Надійна платформа

У Польщі, яка з 1 липня головує в Євросоюзі, восени відбудуться парламентські вибори. Як повідомив на прес–конференції президент Броніслав Коморовський, попередньо він планує призначити голосування на 9 жовтня, хоча остаточну дату буде оголошено на початку серпня. Згідно з опитуваннями громадської думки, найбільший рейтинг наразі має правляча правоцентристська партія «Громадянська платформа» на чолі з прем’єр–міністром Дональдом Туском, яку підтримують від 34 до 48 відсотків виборців. Якщо «ГП» здобуде перемогу на виборах, Туск може стати першим iз часу повалення в Польщі комунізму партійним лідером, який виборе другий поспіль прем’єрський термін. Попри те, що всередині країни до нього немало закидів, і польські, і європейські аналітики сходяться на думці, що Туск майже безболісно провів Польщу через світову економічну кризу.

Усе суворо в Данському королівстві

Усе суворо в Данському королівстві

Відучора Данія відновила контроль на своїх кордонах, виконавши таким чином ухвалене ще в травні рішення. Такий відхід від умов Шенгенської угоди викликав рішучий спротив у Євросоюзі і передусім роздратував найближчого сусіда Данії — Німеччину. Тепер Данії загрожує початок карної процедури за порушення законодавства Європейського Союзу, яким заборонено запровадження постійного контролю на внутрішніх кордонах ЄС.

Всі статті рубрики